Tång i brödet ger oss vad landväxterna saknar

De stora tångsorterna är rika på protein, mycket rika på vitaminer och alldeles otroligt rika på spårelement. För människor i den välnärda delen av världen är det den sista punkten som är den viktigaste. Praktiskt taget alla kemiska grundämnen finns i havet och tången är berömd för sin enastående förmåga att ta upp och koncentrera de ämnen vi brukar kalla spårelement. De finns i små mängder i naturen och människan behöver endast små mängder. Landväxterna är inte dåliga de heller, men marken de växer på innehåller ju aldrig mer spårelement än berget som jorden bildats ur. Och landväxterna har en fiende, som tången inte har: Människan, som själv utgör det stora hotet mot de livsviktiga spårelementen i sin egen föda. Människan utarmar den odlade marken genom att föra bort kväve, fosfor och en rad spårelement med varje skörd och ersätter förlusten med kväve och fosfatgödning, möjligen kalium och kalk, men inte med spårämnen. Bara havet är opåverket. Det är för stort och dess vatten är buffrat, dvs balanserat på ett sätt som gör att det inte ändrar pH-värdet ens om det blandas med kraftiga mängder surt regn. Det finns därför bara ett naturligt och enkelt sätt att ersätta de ständigt sjunkande mängderna i vår landbaserade föda och det är att regelbundet äta mat från havet. Utöver alla sina nyttigheter som kosttillskott innehåller tångmjölet också en mängd kostfiber, faktiskt 1/3 av torrsubstansen. Och av kostfiber håller svenskens genomsnittsföda bara hälften av var den borde vara. Kosthälsogruppen inom Livsmedelskommittén rekommenderar att svenska folket skulle dubbla sitt intag av kostfiber. Att vi inte klarar det vet alla, men vet de varför det är viktigt? Vi har en rad vällevnadssjukdomar som naturfolken saknar och som beror dels på att  vi har för lite kostfiber som underlag för våra nyttiga tarmbakterier, och dels på att föden stannar för länge i tarmen. Tångmjölet är en 100%-ig naturprodukt.

Sköt om dej och må bra med ett tångmjöl i brödet som: reglerar blodsockernivån, sänker kolesterolhalten i blodet, binder tungmetaller (cesium, strontium, bly, kvicksilver m.fl.), är fiberrikt och förbättrar tarmfunktionen, innehåller de essentiella EPA och DHA (omega-3), har naturlig skyddsfaktor och antibakteriell verkan. Alltså ett tångbröd som fulladdat med fibrer och mineraler!

Havsalger och spårelement för djur

I veterinärhögskolans kompendium läser vi: ”Genom kemisk och spektrografisk analys av vävnader och kroppsvätskor har man i djurkroppen påvisat mycket små kvantiteter av ett stort antal mineralämnen som visat sig vara absolut nödvändiga för djuren”. På konstgjord väg, i ett laboratorium eller i en fabrik kan inte en sådan produkt framställas. Men naturen kan. Vid analys av havsalger har man funnit mer än 100 mineralämnen (grundämnen). Spårelementen utgör katalysatorer i hormon och enzymsystemen eller också är de enzymaktivatorer. En begreppsförklaring: Mineralämnen är det gemensamma namnet för mineraler och spårelement (spårämnen), mineraler är grundämnen, som förekommer i relativt stora mängder i kroppen t.ex. natrium, kalium, kalcium, fosfor, svavel, magnesium. Spårelement är grundämnen som förekommer i små mycket små mängder. Spårelement är t.ex. alla metaller som järn, koppar, zink, mangan, kobolt, nickel, molbyden o.s.v. ”En hel del spårelement har alltså sin verksamhet förlagd till cellerna där de påverkar de kemiska reaktionerna”. Mineralämnena i havsalger gör det möjligt för cellerna att bygga upp en stark benstomme, starka ledgångar, senor och nerver. Havsalger motverkar även fettbildning i muskeltrådar och blodbanor. Havsalger har betydligt större mängd A- och D- vitaminer än t.o.m. torskleverolja samt alla former av vitamin B. Framhållas bör att i havsalger finns den livsviktiga tillväxthormonen B12 (som bevisligen ej finns i landväxter) Havsalger har naturliga antibiotiska egenskaper dock utan att förorsaka allgergier eller andra sidoeffekter (till skillnaden mot den konstgjort framställda antibiotiken, som lagras i köttet och överföres till människan). ”Bristsjukdomar till följd av brist på spårelement får i vissa fall betraktas som kultursjukdomar. Kultursjukdomar därför att de moderna jordbruksmetoderna och konstgödningen (utan spårelement) gör att våra kulturväxter innehåller mindre av de livsviktiga spårämnena och för mycket av vissa andra grundämnen. Grundämnesbalansen i våra och djurens kroppar har förlorats. Havsalgerna bidrager till att återställa denna balans.

Praktiskt sett kan man tolka nyttan dagligt havsalgintag så här: Då havsalgerna, som är mycket lättsmälta, kommer in i ämnesomsättningen och via blodet passerar sköldkörteln (hela blodkomplexet passerar denna ca var 17:e minut) så får densamma den stimulans (genom mineral- och vitaminrikedomen) som behövs för att det endokrina körtelsystemet skall hållas i balans. Detta för inte ”glömmas” bort. Det avgör förhållandet sjukdom-hälsa.

PassionsPizza

Äntligen en pizza som både är hälsosam och god.

Hemligheten ligger i pizzabotten. Bakad på bland annat Seaweedblend-flour, fulladdad med nyttiga fibrer som vi mår bra av. Fibrer gör också att pizzan blir godare. Seaweedblend-flour gör pizzan full av vitaminer, mineraler och spårämnen. Rik fyllning av ost, paprika, champinjoner och skinka. Extra saftig och god. Kort sagt: Nyttig – god.

Superpancakes

Introducing Superpancakes that is Actually Good for You!

The World´s Most Nutritious Pancakes!

Extremely Low-Fat!

High in Calcium!

Unbelievably Delicious!

Incredibly Healthy!

Enriched with the Exlusive Seaweedblend.

Superpancakes adjusting the level of blood sugar and reduce the Cholesterol-level in the Blood. Rich in Fibre, improve the bowels and include the essential fatty acids EPA and DHA, plus that they have a natural protector with anti-bacterial power. If you eat Superpancakes you receive your need of minerals and trace minerals without thinking about other supplements. Easily you receive all what you need and at the same time you receive a protection against useless materials.

Hur lagar man till havsalger?

Färska havsalger sköljs väl i sötvatten; torkade läggs i blöt tills de verkar färska igen. Havsalgerna kokas och hanteras ungefär som potatis. Dvs i lättsaltat vatten i 20-45 minuter.

Tips på knöltång. Värm matolja i en stekpanna, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Slå i rejält med soja, blanda med oljan och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott om oljan blir för het. Använd förkläde och akta skorna! Tag upp en provbit och smaka: är den lagom salt? Krydda efter behag. Låt oljan rinna av och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten.

Och fick du knöltång över? Ja, det finns personer som inte ännu upptäckt denna gudomliga rätt. Då tar du och marinera den. Gå till skafferiet och samla ihop följande ingredienser; lök, tomatpuré, olja, citron, dill, sojasås, timjan, basilka och lagerblad.

Lägg i knöltången och du har en god marinerad havsgrönsak.

Kan man torka och spara havsalger?

Jadå, du kan hänga bladtång på tork på klädstrecket  eller rosenspaljen (rosorna älskar det) och samla hela årsbehovet, bara du får några varma och soliga dagar. Bladtången är de som kan bli flera meter långa och liknar krokodilskinn eller ormskinn. Men se upp. När havsalgerna torkar, svettas de ut en del salt på ytan. Kommer de sedan i fuktig luft, tar saltet upp vatten och dina torra, krispiga havsalger blir mjuka igen, nästan som färska, innan de möglar. Förslut dem lufttätt i dubbla plastpåsar och förvara dem på torraste möjliga plats.

Var kan man plocka havsalger?

Välj rena vatten, långt från industrier och kommunala avlopp.

De aginatrika arterna knöltång, bladtång och fingertång har vi bara i Bohuslän och i Hallands klippiga delar. Blåstången som går in i Östersjön blir ”träig” i smaken, med undantag för själva toppen, den delen av ”bladet” som kommer utanför sista paret blåsor. Denna del av topparna går utmärkt att torka och använda som te, som har en milt laxerande verkan.

Viktigt är också att bara ta de årsfärska delarna av havsalgerna. Hos knöltång är det topparna och sidoskotten, 10-20 cm. Vanligen är dessa nyutvuxna delar gulgröna, medan de äldre delarna är bruna till svarta. Hos bladtång däremot är det baspartiet som är yngst, toppen äldst. En tumregel är också, att man kan ta de nya delarna så långt som de saknar mossdjur, hydroider, skalbyggande maskar och små fluffiga påväxtalger. Och se till att du inte får med några snäckor eller musslor i kassen, när du samlar. Havsalgerna självt håller sig färsk i kylen minst en vecka (att den svartnar gör inget), men finns där djur med, så ruttnar de snart och fördärvar alltsammens.

Havsalger på Rörö

Följande godsaker från havet finns på Rörö i Göteborgs Norra Skärgård.

BLÅSTÅNG; Fucus vesiculosus

SÅGTÅNG; Fucus serratus

KNÖLTÅNG; Ascophyllum nodosum

FINGERTÅNG; Laminaria digitata

BLADTÅNG; Laminaria saccarina

KARAGENTÅNG; Chondrus crispus

Havsalger som mat

KOKTA HAVSALGER FRÅN RÖRÖ

Färska havsalger sköljs väl i sötvatten; torkade läggs i blöt tills de verkar färska igen. Kokas ungefär som potatis: sjudes försiktigt i lättsaltat vatten 20-45 minuter tills de är mjuka. Denna mellanprodukt kan du också förvara rätt länge i kylskåpet, för att använda lite då och då. Lätt kryddade kan du ha dem som grönsak, i salladen eller på smörgås.

Havsalg-high-power

Havsalg-high-power hjälper dig att ta upp näringsämnen och bli av med slaggprodukter = bättre ämnesomsättning.

Jag tror inte på piller eller pulver!

Det här är inga piller eller pulver i den bemärkelsen utan rena havsalger utan några som helst beroendeframkallande eller narkotiska ämnen utan lika naturliga som ett äpple eller en banan. De är till skillnad från de flesta kosttillskott, som finns att köpa  idag möjliga för kroppen att tillgodogöra sig. Kroppen vet inte hur den skall handskas med alla konstgjorda ämnen.

Varför kan man då inte helt enkelt äta en balanserad kost så man får i sig allt man behöver?

Man kan ju alltid göra ett försök, men kroppens kemi är ganska komplicerad, vilket gör detta svårt. De flesta ämnen vi behöver för att kroppen skall fungera optimalt går stick i stäv med varandra och brist såväl som överskott på något ämne kan leda till att ett annat ämne inte tas upp. Havsalg-high-power har den naturliga balans mellan spårämnen, mineraler och vitaminer, som kroppen behöver, vilket enkelt kan förklaras med att algerna är 1:a ledet i näringskedjan i havet, där alla våra grundämnen finns.

Förr åt folk inte alger och mådde bra ändå!?

Stämmer, men då var inte jorden utarmad på mineraler och vitaminer som en följd av industrialiserat jordbruk och surt regn och då var inte jorden tillsatt med gifter som följer med konstgödning, rötslam och bekämpningsmedel. Maten innehåller helt enkelt inte det den är tänkt att innehålla längre. Den är ofta urlakad på mineraler p.g.a. det sura regnet. Värdet på näringen rubbas ytterliga genom långa transportsträckor. Många av våra livsviktiga näringsämnen innehåller idag väl mycket och ibland för mycket av diverse tungmetaller som som bly, kvicksilver etc. Detta leder oss  in på nästa otroliga egenskap hos algerna. Förmågan att binda tungmetaller till sig och föra dessa ut ur kroppen den naturliga vägen. Algerna består till 1/3 av alginater, som kan jämföras med landväxternas cellulosamolekyl. Det är alginaterna som binder tungmetallerna till sig och för dessa ur kroppen. De ser  dessutom till att tarmarna fungerar rätt.

Vad har algerna för samband med träning?

Då du tränar förlorar du en massa vätska och med den också mineraler som måste ersättas. För att ersätta alla mineraler och spårämnen du förlorar och vitaminer du förbrukar då du tränar hårt, skulle du med dagens näringsrika men spårämnesfattiga mat förmodligen få äta så mycket att blev överviktig. – Kombinera dina måltider med Havsalg-high-power och du kan vara lugn för att du inte har brist på något! Har du någon gång kännt en plötslig orkeslöshet, trötthet och kanske t.o.m. irritation efter en hård träningsperiod, då du egentligen borde vara glad, stark och full av energi? – Du kan ha haft brist på något.

Visste du att en muskelbristning kan bero på spårämnesbrist?

Algerna får igång kroppens körtlar, vilket bland annat gör att kroppens signaler fungerar som de skall, till exempel blir du törstig när du verkligen behöver vätska. Du får alltså en naturlig hjälp att fylla på ditt vätskeförråd!