Algmuffins från Algköket

Algmuffins reglerar blodsockernivån och sänker kolesterolhalten i blodet. De motverkar blodtryckshöjning och binder tungmetaller. Dessutom är de fiberrika och förbättrar tarmfunktionen och de innehåller de nödvändiga fleromättade fettsyrorna EPA och DHA, samt inte minst, de har en naturlig skyddsfaktor med en antibakteriell verkan. Äter du bröd, pasta eller algmuffins som är bakat på algberikat mjöl, får du ditt behov av mineraler och spårämnen utan att du behöver tänka på några tillskott. Man kan säga att du får ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen de behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Algsoppa från Algköket

På Okinawa i Japan serveras ofta algsoppa till frukost. Här är ett alternativ från Rörö.

20 cm fingertång (laminaria digitata)

8 dl vatten

2 st lök

2 st morot

2 st purjolök

Plocka fingertången på västra sidan av Rörö. Skölj den i vanligt vatten och strimlar den. Lägg allt i nytt vatten och låt det koka i 45 minuter. Bon appetite!

Urnäring

Urnäringen kommer från havsalger. Vi människor kommer ursprungligen från makroalger och vi är mer släkt med dessa makroalger än makroalgerna är med exempelvis mikroalger. Det vill säga de stora algerna som du ser på strandkanten på sommrarna är mera släkt med dej än de är med exempelvis spirulina  som är en mikroalg som är ursprungen från bakterier.

Rent naturliga alger är en ren urnäring utan tillsatser. Äter du algtabletter får du med bindemedel, som måste finnas vid tillverkning av tabletter

Havsalger växer i de stora oceanernas orörda djup och som utgör daglig föda för många av havens innevånare, dessutom har de visat sig vara ett alldeles utmärkt tillskott för oss människor. Man kan tolka nyttan av ett dagligt intag av havsalger enligt följande: Då algerna, som är mycket lättsmälta, kommer in i ämnesomsättningen och via blodet passerar sköldkörteln (hela blodkomplexet passerar denna cirka var 17.e minut) så får sköldkörteln den stimulans (genom mineral- och vitaminrikedom) som behövs för att det endokrina körtelsystemet skall hålla i balans. Genom kemisk och spektrografisk analys av vävnader och kroppsvätskor har man i kroppen påvisat mycket små kvantiteter av ett stort antal mineralämnen som visat sig vara absolut nödvändiga. På konstgjord väg, i ett laboratorium eller i en fabrik kan inte en sådan produkt framställas. Men naturen kan! Vid analys av havsalger har man funnit mer än 120 mineralämnen (grundämnen). Spårelementen utgör katalysatorer i hormon och enzymsystemen eller också är de enzymaktivatorer.

En begreppsförklaring: Mineralämnen är det gemensamma namnet för mineraler och spårelement (spårämnen). Mineraler är grundämnen, som förekommer i relativt stora mängder i kroppen till exempel Natrium, Kalium, Kalcium, Fosfor, Svavel, Magnesium. Spårelement är grundämnen som förekommer i små mängder. Spårelement är till exempel alla metaller som järn, koppar, zink, mangan, kobolt, nickel, molybden och så vidare. En hel del spårelement har alltså sin verksamhet förlagd till cellerna där de påverkar de kemiska reaktionerna. Havsalger har betydligt större mängd A- och D-vitamin än till och med torskleverolja samt alla former av vitamin B. Framhållas bör, att i havsalger finns den livsviktiga tillväxthormonen B12 (som bevisligen ej finns i landväxter). Havsalger har naturliga antibiotiska egenskaper dock utan att förorsaka allergier eller andra sidoeffekter (till skillnad mot den konstgjort framställda antibiotikan, som lagras i köttet hos slaktdjuren och överförs till människan). I sin rena havsmiljö tar algerna upp spårämnen, mineraler, salter och näringsämnen som ofta saknas i vår dagliga kost eftersom grönsaker, rotfrukter och kött lakas ur av dålig miljö och felaktiga hantering. Algerna kan ge dig just de nyttigheter du har störst behov av till exempel kalcium, kalium, selen, kisel, vitaminer, fibrer, Omega 3 och ubiqunonet Q-10. Mineralämnena i havsalger gör det möjligt för cellerna att bygga upp en stark benstomme, starka ledgånger, senor och nerver. Havsalger motverkar även fettbildning i muskeltrådar och blodbanor. Bristsjukdomar till följd av brist på spårelement får i vissa fall betraktas som kultursjukdomar. Kultursjukdomar därför ett de moderna jordbruksmetoderna och konstgödningen (utan spårelement) gör att våra kulturväxter innehåller mindre av de livsviktiga spårämnena och för mycket av vissa andra av grundämnena. Du behöver urnäringen för återställa den grundämnesbalans i kroppen som har gått förlorad. Studier har dessutom visat på förmågan att absorbera och föra bort skadliga tungmetaller till exempel bly, kvicksilver och kadmium ur kroppen. Det är kostfibrerna, de så kallade alginaterna, som står för detta renande arbete.

På grund av intensivt och effektivt jordbruk lakas marken ut och de naturliga mineralierna och spårämnena förbrukas utan att ersättas. Maten som sedan äts har ofta genomgått en lång process genom industrin till den har blivit något färdiglagat fryst, som kan stoppas in i mikrovågsugnen. En marknad har uppstått för olika hälsotillskott då folk har fått olika bristsjukdomar, allergier och problem med sockerhalter och blodfetter. Nu är det så att om du går in i en butik och skall köpa vitaminer och mineraler hur vet du då hur mycket exakt din kropp behöver av varje vitamin, mineral eller spårämne? Dessutom får du ofta något syntetiskt. Om du istället tar en naturlig algkapsel med urnäring som inte har bindningsmedel (som ju tabletter har) får du något naturligt som kroppen lätt kan absorbera. Då algerna har samma sammansättningen som människans blod, har algerna lätt för att hitta där det fattas vitaminer, mineraler och spårämnen, och fyller på där. Blir det överskott går det ut den normala vägen. Algerna har även en naturlig skyddsfaktor med antibakteriell verkan samt innehåller de essentiella fetterna EPA och DHA. Algerna reglerar blodsockernivån och sänker kolesterolhalten i blodet samt motverka blodtryckshöjning. Algerna är fiberrika och förbättrar tarmfunktionen som binder tungmetaller (bly, kvicksilver, cesium, strontium), som går ut den naturliga vägen.

Algchoklad från Algköket

–  Kan du äta något nyttigare?

– Reglerar blodsockernivån

– Sänker kolesterolhalten i blodet

– Motverkar blodtryckshöjning

– Är fiberrikt och förbättrar tarmfunktionen

– Innehåller de essentiella EPA och DHA

– Har naturlig skyddsfaktor med antibakteriell verkan

Choklad innehåller antioxidanter som skyddar hjärnan från åldrande och sjukdom. Choklad skyddar mot oxidation i cellerna, vilket förstör fett-membran och gör blodfetterna giftiga. Test visar att fenoler från choklad minskar skadorna från fria radikaler på celler i blodprov från människor. Nu har jag fyllt denna njutbarhet med alger, som reglerar blodsockernivån och sänker kolesterolhalten i blodet. Algerna motverkar blodtryckshöjning och binder tungmetaller. Dessutom är de fiberrika och förbättrar tarmfunktionen och de innehåller de nödvändiga fleromättade fettsyrorna omega-3, samt inte minst, de har naturlig skyddsfaktor med en antibakteriell verkan. Mumsar du choklad med alger, får du ditt behov av mineraler och spårämnen utan att du behöver tänka på några tillskott. Man kan säga, att du får ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen de behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.