Varför kan inte alger simma?

Alger har inga frön, rötter, stjälkar eller blad, då de kallas för bålväxter och de tar upp den näring de behöver direkt ur det omgivande vattnet. De sitter fast med ett klister på exempelvis en sten. Ett klister så effektivt så att vetenskapen kan ännu inte göra ett likadant klister. Men naturen kan.

Algkokkonst

Jag är inte kock och kan inte laga mat, men jag har samlat in och ätit havsalger i över 40 år. Anteckningarna om detta finns nu i bokform. Ingen kokbok som alla andra utan en kokbok för hela kroppen och hälsan.

Havsalger som mat

Några funderingar: om havsalgerna ”utgör daglig föda för många av havens invånare” – hur kan det då komma sig, att man inte kan se minsta gnag på en Laminaria japonica eller Ascophyllun som är ett år gammal? Om den är riktigt frisk, alltså (sådana som vi lagar mat av). Påståendet är inte helt fel ändå: fluffiga små penselalger betas av dagligen och fjolårsskivan attackeras hastigt tills där inte finns något kvar av dem.

Spårelement, mineral och salter saknas aldrig helt i vår föda, då skulle vi få spasmer och kola av. Det kusliga är, att vi i många fall lever kring undre gränsen av vårt dagliga behov.

Det är inte ”grönsaker, rotfrukter och kött” som ”lakas ur” utan jorden där de skulle hämtat sin näring.