Rörö Laminariamarinad

Istället för knöltång kan man också använda bladtång eller fingertång (den senare behöver litet längre koktid). Strimla den redan före kokningen i cirka 2 cm breda strimlor.

Kokt Laminaria, strimlad, 5-8 lagerblad, rikligt med dill.

Dressing: 1 dl rapsolja, saften av av en halv citron, 1 dl varmt (potatis- eller alg-) vatten, en halv buljongtärning, 1 dsk oregano, 1 dsk mejram, 1 dsk timjan, 3-4 msk tomatpuré eller chilisås.

Varva i en stenkruka eller glasburk alger, lagerblad, dill och dressing med alger överst. Skall dra ett dygn innan du använder den första gången. Den gaffelgrenade svamptången går också att marinera. Till skillnad från från brunalgerna behöver du inte koka den i förväg.

Rörö knöltång marinad

Samma mellanprodukt som du använde till att sautera, kan du använda på lika många sätt som kokt potatis.

Marinad: Rapsolja, lök, tomatpuré, citron, dill, sojasås, timjan, basilika och lagerblad.

Jag har försökt anteckna hur mycket jag tar, men det roliga är, att det ska man inte göra, för då blir det olika var gång. Varva i glasburk eller stenkruka tång och marinad, tång och marinad. Låt den stå i kylen minst ett dygn. Där håller den sig sedan mycket länge.

Sauterad knöltång

Värm matolja, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Själv tar jag rapsolja. Det är bara snobbism eller slentrian, när kokböckerna jämt skriver olivolja. Priset är det dubbla, men inte kvaliteten. Rapsolja är ganska rikt på vitamin Q10 (ubiquinon), som olivoljan saknar helt. Du kan ta stekpannan, men en djup gryta, som skyddar mot stänk, inte så dumt. Slå i rejält med soja, blanda den med oljan och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott, om oljan blir för het. Använd förkläde och akta skorna! Tag upp en provbit och smaka: är den lagom salt? Krydda efter behag. Själv kryddar jag inte alls, för jag tycker det är synd att dölja den fina tångsmaken. Låt oljan rinna av och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten.

Kokning av knöltång

Skölj väl och sjud försiktigt i lättsaltat vatten 25 minuter, tills den är helt mjuk. Då är de tjocka cellväggarna spräckta, så att tarmens vätskor kan komma åt vad som finns i cellerna. Du har nu en mellanprodukt som du kan ha rätt länge i kylen för att ta till lite då och då. Det går bra att ha den i all slags sallader.

Tång som rätt och alg som krydda

Skölj dina alger snabbt och se till att bli av med allt som kan knastra mellan tänderna. Men tänk på att de har salter från havsvattnet på ytan, som kan vara nyttiga i små mängder. Försök inte laka ut och tvätta bort slemmet som bildas om man lägger bladtång eller andra Laminaria-arter i sötvatten. Det är näringsrikt och geléämnet gör många rätter litet trevligt simmiga. Om du köper japansk torkad tång (kombu, wakame, hiziki) och lägger den i blöt: Slå inte bort vattnet! Det är näringsrikt och förhöjer smaken, när du använder det i matlagningen.