Havsgrönsaksgratäng

500 gr endiver, 200 gr squash.

Till sås: 50 gr mjöl, 1/2 liter mjölk, 1/4 liter algspad från kokning eller uppblötning, 1/2 tsk havssalt, peppar efter smak, en nypa torkad tarmtång = grön aonori, 1/2 ark vanlig röd nori, blötlagt och avrunnet, muskot.

Skär squashen i ringar och förväll helt kort. Förväll endiverna hela, men gör först ett snitt eller kryss från basen och halvvägs upp.

Gör en Béchamelsås, tillsätt grön nori, röd nori och muskot.

Lägg squashen i botten på en smord gratängskål, endiverna ovanpå. Slå på gratängsåsen. Täck lätt med rivost.

30 minuter i medelvarm ugn.

Spännande Algris

Koka riset som vanligt (ev. med litet skivad purjo i botten). Tillsätt före kokningen en nypa flingor av torra krossade rörö alger eller nori flakes. De små mörka fläckarna gör att riset ser annorlunda och spännande ut. Smaktillsatsen är diskret och angenäm.

En teori om cancerskydd

År 1981 lanserade Jane Teas vid Harvard en fascinerande hypotes. Havsalger, ett mycket vanligt födoämne i Japan, skulle kunna vara en bidragande orsak till det förhållandet att bröstcancerfrekvensen är så låg bland japanska kvinnor, bara en sjättedel av den i USA och Europa. Dessutom är överlevnaden bland japanska kvinnor med bröstcancer större än  för amerikanska och europeiska kvinnor med sjukdomen. Havsalger förekommer knappast i amerikansk och europeisk kost, medan de är ständigt närvarande i det japanska köket. Brunalg, laminaria, är en japansk stapelvara som ingår i sallader och förrätter och , framför allt, används till den traditionella misosoppan. Brunalg, laminaria, svarar för trettiotre procent av den totala mängden av havsalger som skördas i Japan.

Källa: Teas, J. ”The Consumption of Seaweed as a Protective Factor in the Etiology of Breast Cancer”. Medical Hypothese (1981) 7:(5) 601-613.

Rörö Risdelikatess med 3 sorters alger

Ris med Knöltång, Fingertång och Bladtång. (4 port).

2 dl ris, 5 dl vatten, en gul lök, 30 g smör före kokningen, 50 g smör efter kokningen.

Finfördela algerna så det blir 6 g.

Om du har hela alger, finhacka dem eller kör dem i hushållsmaskinen. Hacka löken, stek mycket lätt i 2 minuter. Tillsätt riset, rör om och tillsätt vattnet, kokande. Koka färdigt som vanligt: svag värme, lock, 20 minuter (eller ugn 200 gr). Får inte koka för länge. När riset tagit upp allt vattnet, tillsätt 50 g smör och låt stå ännu 10 minuter innan du rör om och serverar.

Rörö-Alg som smaksättning

Med algflingor kan man piffa upp många maträtter. Ofta kan man ta med så pass mycket, att de också kan göra litet nytta med sin näring. Och det gäller ju sällan vanliga kryddor. Torka lämpliga alger tills de är spröda och krossa dem till små flingor. Förvara dem lutfttätt i dubbla plastpåsar, om du vill spara en sommarskörd till hela året. Annars tar de upp vattnet ur luften, blir mjuka och möglar.

Rörös Nori eller på svenska purpurtång

Vid lågvatten kan du gå torrskodd och plocka Porphyra. I Ursings flora, kryptogamdelen, kallas den purpurtång. Det är en av de arter som i Japan kallas Nori. I Japan torkas 600 miljarder ark om året – resten av behovet får de importera. I Bohuslän och Halland finner man den särskilt på stränder, som är öppna mot havet. Den kläder klippor, stenar och bryggor. Den tål att torkas ut. Vid lågvatten hänger den som blåsvarta, lite gummiaktiga hinnor, lätta att plocka mycket av. En av jordens proteinrikaste och vitaminrikaste växter.

En rejäl packe färska alger kokas långsamt med rapsolja – men utan vatten, under omrörning. Innan de är färdiga, tillsätt lite salt, löst i vatten. Ställes undan till kylning.

Hackad lök, vitlök och peppar kokas tillsammans med litet olja. När löken är kokt, tillsätts algerna.

Slutligen tillsätts mjölk och anrättningen kokas färdigt en kort stund. Ätes med kokt potatis. Den är så äggviterik, att den ersätter kött eller fisk.Vill du inte undvara kött, så tag med en bit kycklingkött.