Var du kan plocka alger?

De alginatrika arterna knöltång, bladtång, fingertång och gisseltång har vi bara i Bohuslän och i Hallands klippiga delar. Blåstången som går in i Östersjön är alldeles för krispig för att inte säga träig, med undantag för själva toppen, den delen av ”bladet” som kommer utanför sista paret blåsor. Folk med tålamod torkar toppar till Thé, …

Om algerna är så fantastiska på att binda tungmetaller, gör de inte det redan i havet?

Jo, givetvis. Men i rent havsvatten är halten av tungmetaller mycket, mycket lägre än i vår industrialiserade landmiljö. Normalt finns där alltså små mängder av tungmetaller liksom av alla grundämnen. I många fall som till exempel jod är koncentrationen i algerna väsentligt högre än i havsvattnet. Undantagsvis, i områden med stora industriutsläpp, förekommer höga värden. …

Alger och strontium

En behandling mot strontium deposition i skelettet förutsätter alltså en regelbunden alginattillförsel under åtminstone ett par månader. Bör ske under läkarkontroll för man behöver antagligen tillskott av kalcium och koppar och möjligen järn i födan under kureringen. I normalfallet vill man skydda sig mot upptagning av tungmetaller och där är situationen en helt annan. Tar …

Måste man äta alger samtidigt med den föda man är orolig över?

Nej, otroligt men sant, även isotopen som redan har kommit in i kroppen kan rensas ut i efterhand! I specialfallet, undantagfallet får vi hoppas, att någon fått i sig t.ex. radioaktivt strontium, då förs detta omkring med blodet tills det deponeras i skelettet. Där kommer något oroande in: även måttliga mängder kan sitta och bombardera …

Binder algerna alla radioaktiva ämne lika bra?

Nej, vad de binder är vissa ämnen, framför allt tungmetaller som bly, koppar, zink, kadmium, kobolt, radium och de binds oavsett om de är radioaktiva eller inte. Detta är en mycket viktig egenskap, för bly, kadmium och kvicksilver är ju ämnen som har en tendens att uppträda som miljögifter. Hur vet vi till exempel att …

Alger – nyttigt och gott

Bland algerna finns många av våra nyttigaste och godaste vilda matväxter. Det är nästan litet synd att de ska behöva rida på den aktuella radiak-skräcken för att få sin rättmätiga plats i våra sallader och bland våra smårätter. För de har så många goda egenskaper också näringsmässigt: de är rika på proteiner, mycket rika på …

Därför skall du krydda ditt liv med alger

Du får en smak från havet och kan minska saltet. Du får optimalt med näring och kan leva längre och friskare. Reglerar blodsockernivån. Sänker kolesterolhalten i blodet. Motverkar blodtryckshöjning. Binder tungmetaller (cesium, strontium, bly, kvicksilver m fl). Är fiberrikt och förbättrat tarmfunktionen. Innehåller de essentiella EPA och DHA (omega-3). Har naturlig skyddsfaktor och antikbakteriell verkan. …