Varför havsalger från Rörö?

Du får en smak från havet och kan minska saltet. Du får optimalt med näring och kan leva längre friskare. Reglerar blodsockernivån. Sänker kolesterolhalten i blodet. Motverkar blodtryckshöjning. Binder tungmetaller (cesium, strontium, bly, kvicksilver med flera). Är fiberrikt och förbättrar tarmfunktionen. Innehåller de essentiella EPA och DHA. Har naturlig skyddsfaktor med antibakteriell verkan. Du får ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen. Havsalger är helt naturligt, inget syntetiskt. Så kryddar ditt liv med havsalger.

Alger och antibakteriell verkan

Alger har den extraordinära möjligheten att verka mot varierande microber, inkluderande pencillin-resistenta bakterier. Forskarna tror att algernas antibiotiska egenskaper kan bero på inte bara jod-innehållet utan också dess bromida enoliska sammansättningen. Remarkabelt är att djurförsök har visat att alger kunnat hindra och läka staffylo-kock infektioner, dessa är infektioner som är ökat resistenta mot antibiotika på grund av allmänt överutnyttjande av antibiotika. Vetenskapsmän har också upptäckt att algerna kan läka kirurg-infektioner. Senare upptäckter har visat att inoperation och konstgjorda höfter och hjärtvalver kunnat hindra patienter få livshotande infektioner. En studie i Australien visar att alger reducerar infektions-orsakande bakterier det vill säga superbakterier som MRSA (Staphylococcus aureus) vilket utvecklas på metalimplantat och är ofta resistenta mot bakterier. Det är alltså samma verkan som algerna har som skyddar sig mot bakterier och andra marin-organismer. Forskare har testat med kateter som de har täckt med alger och funnit att 85% mindre bakterier efter 12 månader, mot normalt. De katetrar som inte hade täckts av alger var täckta med patoga bakterier. Det tycks som om algerna inte döda bakterierna direkt utan hindra micro-organismer att samlas tillsammans och på detta sätt hindra infektion..

Algrecept från Rörö

Inlagd Laminaria som bladtång och fingertång som finns på Rörö.

En stor kokt tångskiva snittas i bitar. 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk citronsaft, 1 tsk honung, 1 tsk dragon, 1 tsk basilika, 1 msk tomatpuré, 2 buntar finhackad dill, 1 msk rapsolja, 1 tsk soja och några enbär.

Hur du lagar till Alger

Färska alger sköljs väl i sötvatten, torkade läggs i blöt tills de verkar färska igen. Kokas ungefär som potatis: sjudes försiktigt i lättsaltat vatten 20-30 minuter tills de är mjuka. Denna mellanprodukt kan du också förvara rätt länge i kylskåpet, för att använda litet då och då. Lätt kryddade kan du ha dem som grönsak, i salladen eller på smörgås. Sauterad knöltång. Värm matolja i en stekpanna, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Slå i rejält med soja, blanda den med oljan och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott på var sida. Använd förkläde och akta skorna! Tag en provbit och smaka: är den lagom salt? Krydda efter behag. Låt oljan rinna av och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten. Marinad. Den kokta knöltång som inte går åt de närmaste dagarna kan du marinera. Här är ett spännande recept, som gärna blir olika från gång till gång, beroende på hur mycket du tar av huvudingredienserna: lök, tomatpuré, rapsolja, citron och dill, och sedan tar du mindre av sojasås, timjan, basilika och lagerblad.

Kan man torkar alger?

Jadå, du kan hänga bladtång på tork på klädstrecket och samla hela årsbehovet, bara du får några varma soliga dagar. Bladtång är de där som kan bli flera meter långa och liknar krokodilskinn eller ormskinn.Men där finns också ett krux. När algerna torkar, svettas de ut en del salt på ytan. Kommer de sedan i fuktig luft, tar saltet upp vatten och dina torra, krispiga alger blir mjuka igen, nästan som färska, innan de möglar. Förslut dem lufttätt i dubbla plastpåsar och förvara dem på torraste möjliga ställe!