Ja till frihet. Nej till global digital totalitär teknokrati.

Koldioxidteorin hänger samman med de varningar om att världens befolkningstillväxt skulle leda till en malthusiansk katastrof med hungersnöd och resursbrist om inte denna tyglas med hjälp av hårdhänt befolkningstillväxt. Detta trots att domedagsutsagorna återkommande har motbevisats. Men istället är det så att varje ytterligare människa skapar med värde än han eller hon konsumera. Detta förhållande …

Algmästaren. Havsalger.

Innan konstgödningen eller handelsgödsel, som det officiella namnet är, började användas in absurdum och helt förrycka näringsbalansen i odlingsjorden, och därmed även i odlingsprodukterna, ägnade de agriculturella – och biologiska forskarna stor uppmärksamhet åt, och erhöll mycket goda resultat med, de naturliga gödselmedeln, som tång och mineralämnestillskott till odlingsjorden. Mineralämnesgödsling har särskilt studerats i Schweiz, …

Algmästaren. Utan havsalger utarmas jorden.

Vid gödsling av jorden med enbart NPK utarmas jorden. Om mineralämnesinnehållet i en växt skall bestämmas, är det enklast och säkrast om den förbrännes och askan analyseras. I askan finner man då, om moderna analysmetoder används, minst ett 60-tal grundämnen och med ännu känsligare och mera noggranna metoder finner man betydligt fler. Visserligen kan en …

Algmästaren. Algerna är lösningen.

De senaste hundrafemtio åren har kosten förändrats till att innehålla mycket raffinerad mat, mer kemiskt behandlad, mindre näring och över tvåtusen konstgjorda tillsatser. Sedan sekelskiftet 1900-talet har naturliga mineraler och spårämnen laktats ur marken på grund av storskalig odling och konstgödning. Matens näringsmässiga kvalitet har också blivit sämre. Tillgången på industriellt framställda och raffinerade produkter …

Från Algmästaren: Alg som smaksättning. Alg-ris på Rörö-vis.

Med algflingor kan man piffa upp många maträtter. Ofta kan man ta med så pass mycket, att de också kan göra litet nytta med sin näring. Och det gäller ju sällan vanliga kryddor. Torka lämpliga alger som knöltång, fingertång och bladtång, dessa finns i Tåviken på Rörö. Torka dom tills de är spröda och krossa …

Från Algmästaren: Purpurtång på Rörö-vis.

Vid lågvatten kan du gå torrskodd i Tåviken och plocka Porphyra. I Ursings flora, kryptogamdelen, kallas den purpurtång. Det är en av de arter som i Japan kallas nori. I Japan torkas 120 miljarder ark om året – resten av behovet får de importera. I Bohuslän och Halland finner man den särskilt på stränder, som …

Algmästarens Laminariamarinad

Man kan använda bladtång eller fingertång (den senare behöver litet längre koktid). Strimla den redan före kokningen i cirka 2 cm breda strimlor. Kokt Laminaria, strimlad, 5-8 lagerblad, rikligt med dill. Dressing: 1 dl rapsolja, saften av 1/2 citron, 1 dl varmt (potatis- eller alg-) vatten, 1/2 buljongtärning, 1 dsk oregano, 1 dsk mejram, 1 …

Algmästarens marinad.

Samma mellanprodukt som du använde till att sautera, kan du använda på lika många sätt som kokt potatis. Marinad: Matolja (rapsolja – se förra receptet). Lök, tomatpuré, citron, dill, sojasås, timjan, basilika och lagerblad. Jag har försökt anteckna hur mycket jag tar, men det roliga är, att det ska man inte göra, för då blir …

Från Algmästaren: Så här gör du sauterad knöltång.

Värm matolja, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Själv tar jag rapsolja. Det är bara snobbism eller slentrian, när kokböckerna jämt skriver olivolja. Priset är det dubbla, men inte kvalitén. Rapsolja är ganska rik på vitamin Q10 (ubiquinon), som olivoljan saknar helt. Du kan ta stekpannan, men en djup gryta, som skyddar mot stänk, …

Från Algmästaren: Kokning av knöltång.

Skölj väl och sjud försiktigt i lättsaltat vatten 25-30 minuter, tills den är helt mjuk. Då är de tjocka cellväggarna spräckta, så att tarmens vätskor kan komma åt vad som finns i cellerna. Du har nu fått en mellanprodukt, som du kan ha rätt länge i kylen för att ta till lite då och då. …