Tång är mycket proteiner och lite fett

Proteininnehållet är genomsnittligt högt hos tången, men det varierar inom olika arter, med årstiderna, med tångens ålder och växtplats. Dessutom kan människan inte tillgodogöra sig allt protein, vilket beror på att tångens cellväggar är svåra att spjälka. Om du kokar, steker, rostar, torkar eller djupfryser tången blir det lättare att utnyttja proteinet. Vi människor har också svårt att tillgodogöra oss tångens kolhydrater. Många anser dock att efter en tids tillvänjning kan dessa speciella kolhydrater också tillgodogöras. Innehållet av fett är lågt i vissa grönalger och  i rödalger finns omättade fettsyror, vilka anses ha en förbyggande verkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Vid försök på råttor som fick en diet på 5% torkad, ätlig tång, sänktes deras kolesterolhalt i blodet.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar