Var med i algrevolutionen

Alger är det nyttigaste du kan äta. Alger innehåller mycket fibrer och mängder av mineraler. De har förmågan att suga upp gifter och tungmetaller i tarmen och föra dem ut ur kroppen via den naturliga vägen. Alger innehåller jod, en mineral som det är brist på i många jordar. Den som inte äter jodberikat salt kan ha stor nytta av alger. Brist på jod leder till problem med sköldkörteln  och kan ge struma. Knöltång (ascophyllum nodosum) växer på klippor och stenar runt våra kuster. Alger skördas under hela året och kan användas färsk eller torkad, precis som örter. I havsbandet finner du även olika former av brunalger som fingertång (laminaria digitata) och bladtång (laminaria saccharina). De är rika på järn och olika spårämnen. Du kan till exempel fräsa upp lite grönkål och lök och smaksätta rätten med smulade alger. Små mängder kan användas i mjölksyrning, som krydda. Det går också att smaksätta soppor och grytor med olika slags alger, gärna torkad och mixad till ett pulver.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar