farfar, vafför har du spenat i armarna?

– det är för att tävla med karl-alfred och jag har också något som är ännu bättre.

– och vad är det?

– det är alger.

– Va ska de´ va bra för?

– Att äta alger? Jo det är bra för mycket. Där finns salter och spårelement och vitaminer och fibrer.

– Vänta lite! Du sa ju innan, att där inte finns något salt. Hur ska du ha det?

– Jag sa bara, att när man lagar dem till mat får man salta och krydda, annars tycker vi inte det smakar nåt. Du vet ju att det finns många sorters salter. Här hos algerna finns sorter som saknas i annan mat och de finns i rätt mängd. Vanligt bordssalt är ett natriumsalt. Det finns en annan sort som heter kaliumsalt. Om vi åt rätt, skulle vi ha lika mycket av var sort i vår mat. Men svenskarna äter tjugo gånger för mycket natriumsalt. Det kan man få högt blodtryck av med tiden. Inget problem för dej – nu. Men du kan gott börja redan att vänja dej att inte salta i onödan. I tången finns det mer kalium än natriumsalt.

– Jag vet, man blir av med salt när man svettas.

– Riktigt. Hur vet du det då?

– Jo, hundar vill slicka en i handflatorna. Och det är särskilt när man har svettats.

– Ja, och ändå kan kroppen hålla kvar mycket av saltet så att det inte ska försvinna med svetten. Vi har har högre salthalt i blodet än i svetten. All vätskan i svetten kommer ju från blodet. Men först tar kroppen bort så mycket som möjligt av de salter som den vill ha kvar.

– Finns det salter som kroppen inte vill ha då?

– Ja, urinämne. När vi säger att strumporna luktar svett, då är det urinämne som har kommit med svetten ut i strumporna. Och så har bakterier börjat dela sönder urinämne så att det bildas ammoniak. Och det är den som luktar.

– Dom säger att ren svett luktar inte alls.

– Nej, det gör den inte. Salterna har ingen lukt och urinämnet är ett salt tills det har börjat delas sönder. Vad man behöver veta är, att man förlora många sorters salt med svetten. Då är det inte bara att stoppa i sej salta nötter och pommes frittes och dricka vatten, för då ersätter man bara en sort, natrium som man redan har för mycket av. Alla idrottsmän som svettas mycket som brottare, boxare, långdistanslöpare, tennisspelare, simmare, joggare och body-builders. Alla som jobbar hårt och svettas länge.

– Simmare svettas väl inte?

– Jojo män. De svettas så de skulle vara plask våta som om de simmade på land.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar