Algsafari. Hur man samlar och torkar alger.

Den bästa platsen att finna alger på är när stranden är stenig och bergig, då algerna måste fästa i något, som är fast. Det är bäst, när det är lågvatten. På Rörö kan vattennivån variera med en halvmeter. Alger hittas också utmed sandstränder och då handlar det oftast om alger, som har flutit upp på stranden, ofta finns det mycket alger just efter att en storm har dragit fram. Under dagarna efter stormen kan alger flyta i vattnet och upp på stranden. När man samlar alger använd en plastpåse och lägg en sten i botten så att den inte flyter iväg. Använd inte glas eller sånt som kan gå sönder. Samla in algerna där de flyter eller växer. Använd sax när algerna plockas. Ryck inte upp dem, då kommer det inga nya där. På knöltången klipper man av den översta delen, då kommer den att växa upp på nytt. När det gäller bladtången och fingertången plockas dessa cirka 10-15 cm upp från fästet. Karagentången och gaffeltången tar man strax efter fästet. Man torkar algerna genom att lägga dem på ett papper. För detta behövs följande: pappkartong, tandpetare, bomull, 2 st skålar vatten, handduk eller läskpapper. Lägg algerna i en skål med vanligt rent och kallt vatten. De skall ej ligga i solljus. Känn på algerna. De kan kännas slippriga, grova, läderaktiga eller silkestunna. En del alger är tunna och ömtåliga. Efter en timma tas algerna upp ur skålen och läggs i en annan skål med rent vatten. Om det finns kvar påväxt, som inte skall vara där, så tas dessa försiktigt bort. När algerna är rena, så är de färdiga för montering på papperet. Beroende på vilken alg det handlar om hanteras de lite olika. När det gäller alger, som är sköra måste man ta in pappkartongen i vattnet under algen och fånga upp den med hjälp av tandpetaren, som också används för att fästa algen. Lyft försiktigt papperet med algen upp från vattnet. Om man vill,kan man peta runt algen med tandpetaren på papperet så den blir, som man önskar. Torka av algen med bomullen, blöt algen om den torkat och sprid ut den mer på papperet. Ibland kan det se ut som ett moln eller ett ansikte när man ser algbilden. Genom att använda tandpetaren kan man flytta algen, som man vill och göra en tavla om man önskar. Lägg sedan papperskartongen på en handduk eller läskpapper tills det torkar. Tyngre alger behöver kanske en annan behandling. Blad- och fingertången är lättare att montera genom att man tar upp dom ur vattnet och monterar dom på pappkartongen. Lägg algen på vått papper och häll sakta vatten på den, så att den sprider sig. Formar den genom att fingra på den eller använd tandpetare. Lägg sedan ett lager med ett tunt nätmaterial eller en gammal nylonstrumpa och sedan en handduk eller läskpapper. Det blir som en sandwich med algen i mitten. Lägg sedan en bok eller en sten över. Byt handduken eller läskpapperet en gång om dagen i 2-3 dagar eller tills algen är torr. Algerna täcks naturligt med ett lim, som gör att de fäster på papperet. Annars får man använda papperslim. I så fall kan färgen på algen ändras. Tänk på att färgen på algen även kan ändras, när den blir torr. Notera på papperet var och när du hittade den. Till exempel: Vid tåviken , lågvatten, växte på en sten. Eller: På stranden i sandviken. Eller: Flöt på vattnet i badviken. Skriv också datum. Lägg det till samlingen. Att montera och identifiera algerna är lättare att göra efter att man gjort det några gånger. Man kan plasta in sina alger och sätta dom i en vanlig pärm. Om man går till Biblioteket, så har de referenser på alger precis som de har på blommar och träd. Om man inte hittar vad det är, så behåll dem till du finner någon, som kan hjälpa dej med identifiering. Här i Göteborg kan man kontakta Botaniska alternativt kan man mejla mig.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar