Havsalger eller havets grönsak är bland de bästa källorna när det gäller en hel lång rad av viktiga mineraler som kalcium, järn, kalium, koppar, zink, kisel och jod.

Havsalger är mineralrikedomar ur djupet. De flesta ätliga havsalger växer i kustvatten där nästan alla former av liv innehåller jod. Detta mineral är ett av skälen till att fisk och skaldjur från havet är så näringsrika men intressant nog finns det mer jod i havsalger än i fisk. Jod behövs för att sköldkörteln ska fungera tillfredsställande. Utan jod minskar ämnesomsättningen i kroppen och risk för struma uppstår. Hos foster, spädbarn och små barn kan brist på jod leda till att hjärnans utveckling hämmas. Havsalger innehåller bland de högsta halterna även av andra viktiga mineraler. Deras höga järn halt bidrar till att bilda röda blodkroppar. Kalium hjälper att hålla blodtrycket under kontroll och underhåller njurar och nervsystem. Zink är ett mineral med kraftiga antioxidanter och viktigt för celltillväxt, leverns funktion och ett starkt immunförsvar. Magnesium är väsentligt för att muskler och nerver skall fungera. Det enda negativa är att havsalger även innehåller mineralet natrium men att spola havsalgerna under rinnande vatten i några minuter kan ta bort saltet. Förutom att vara rika på mineraler är havsalger dessutom en utmärkt proteinkälla, särskilt viktigt för strikta vegetarianer som inte äter fisk. Havsalger är effektivt avgiftande och speciellt värdefullt när det gäller avlägsnande av farliga tungmetaller ur kroppen. Havsalger stärker också rent allmänt hjärta och nervsystem. Förutom detta finns ökande bevis för att havsalger i maten minskar risken att cancer ska utvecklas.

Lämna ett svar