Jag tror inte på piller!

Bra! Tång är inga tabletter i den bemärkelsen utan ren havstång, lika naturliga som ett äpple eller en banan utan några som helst narkotiska, onaturliga eller beroendeframkallande tillsatser. De är alltså till skillnad från de flesta kosttillskott som finns att köpa idag möjliga för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig. Kroppen vet inte hur den skall handskas med alla konstgjorda ämnen vi slänger i oss. Det är bortslängda pengar.

Varför kan man då inte helt enkelt äta en balanserad kost så att man får i sig allt man behöver? Man kan ju alltid göra ett försök, men kroppens kemi är ganska komplicerad, vilket gör detta svårt. De flesta näringsämnen vi behöver för att kroppen skall fungera optimalt går stick i stäv med varandra och brist såväl som överskott på något ämne kan göra att ett annat ämne inte tas upp. Tång har den naturliga balansen, bland annat överensstämmer tångens mineralbalans med hur kroppens mineralbalans borde vara. Forskare hävdar att 90& av alla sjukdomar kan elimineras om vi har rätt mineralbalans.

Förr åt folk inte tång och mådde bra ändå!? Stämmer, men då var inte jorden så utarmad på mineraler och vitaminer som en följd av föroreningar. Maten innehåller inte det den är tänkt att innehålla längre. Låt oss ta spenaten som exempel. Den blir urlakad på vitaminer, mineraler och spårämnen på grund av det sura regnet, dessutom rubbas värdet på näringen ytterligare genom långa transportsträckor, lagringstider, djupfrysning och sönderkokning. Istället innehåller spenaten lite extra bly från bilavgaser och diverse tungmetaller. Detta leder oss in på nästa fantastiska egenskaper hos tången, förmågan att binda tungmetaller och föra dessa ut ur kroppen den naturliga (bak)-vägen. Observera att detta gäller främst brunalger. Algerna består till 1/3 av ett ämne som heter alginat, vilket rent kemiskt kan sorteras in i facket kostfibrer. Att fibrer är bra för oss vet vi, ändå äter de flesta av oss inte tillräckligt.

Vad har tången för samband med träning? Då du tränar förlorar du en massa vätska och med den en massa mineraler, som måste ersättas. För att ersätta alla mineraler, vitaminer och spårämnen du förlorar då du tränar hårt skulle du med dagens näringsarma kost förmodligen få äta så mycket att du blev överviktig. Har du någon gång känt en plötslig orkeslöshet, trötthet och kanske till och med irritation efter en hård träningsperiod, då du egentligen borde vara stark, glad full av energi? Du kan ha haft brist på något! Visste du att en muskelbristning kan bero på spårämnesbrist! Tången får igång kroppens körtlar vilket bland annat gör att kroppens signaler fungerar som de skall, till exempel blir du törstig när du verkligen behöver dricka. Du får alltså naturlig hjälp att fylla ditt vätskeförråd. De flesta idrottsutövare dricker på tok för lite vatten.

Lämna ett svar