Algmat

Kokta alger. Färska alger sköljs väl i sötvatten; torkade läggs i blöt tills de verkar färska igen. Kokas ungefär som potatis; sjudes försiktigt i lättsaltat vatten 20-30 minuter tills de är mjuka. Denna mellanprodukt kan du också förvara rätt länge i kylskåpet, för att använda lite då och då. Lätt kryddade kan du ha dem som grönsak, i salladen eller på en smörgås.

Sauterad knöltång. Värm matolja i en stekpanna, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Slå i rejält med soja, blanda den med oljan (olivolja) och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott om oljan blir för het. Använd förkläde och akta skorna! Tag upp en provbit och smaka, är den lagom salt? Krydda efter behag. Låt oljan rinna av och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten. (kokt knöltång, olivolja, soja och kryddor)

Marinerad tång. Den kokta knöltång som inte går åt de närmaste dagarna kan du marinera. Här är ett spännande recept som gärna blir olika från gång till gång, beroende på hur mycket du tar av huvudingredienserna: kokt knöltång. Marinad: lök, tomatpuré, olja, citron, dill, sojasås, timjan, basilika och lagerblad.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar