algkockens 6 recept

Havsalgpesto. Mixa 70 gram blandade havsalger (fingertång och knöltång), 5 matskedar olivolja, 40 gram parmesanost, stor skalad vitlöksklyfta och 3 matskedar pinjenötter. Salta och peppra efter smak. Håller i flera dagar i kylskåp.

Tångsås. Mixa 70 gram färsk (eller torkad fingertång eller knöltång), 5 matskedar olivolja och 2 matskedar citronjuice. Salta och peppra efter smak. Håller sig flera veckor i kylskåp.

Dulsesås. Mixa 40 gram färsk dulse, 5 matskedar olivolja, 2 matskedar balsamvinäger och en schalottenlök. Salta och peppra efter smak. Håller sig flera dagar i kylskåp.

Fingertångmarinerad fisk i paket. Färsk eller blötlägg fingertång i 20 minuter och häll sedan av vattnet. Lägg fingertång och fiskfiléer på varandra i olika lager på ett fat. Låt det sedan stå och marinera 25 minuter i kylskåp. Värm ugnen till 200 grader. Lägg varje fiskfilé tillsammans med fingertång på en bit bakplåtspapper. Lägg på lök, häll över sojasås och sesamolja samt förslut paketet. Tillaga i ugnen 15 minuter. Öppna paketet, droppa över lite limejuice och servera.

Havsalggryta. Färsk eller blötlägg fingertång i 1 liter vatten i 25 minuter. Under tiden skär du laxen i stora kuber. Lägg lax, vitlök, svamp, salladslök i grytan med fingertång, låt koka upp och sedan sjuda 5-10 minuter. Ät genom att doppa laxbitar och grönsaker i dulsesåsen eller tångsåsen, som smaksatts med liten riven rättika. Servera en skål vitt ris till.

Kyckling med algkrydda. Gör marinaden genom att blanda sojasås, morotsjuice och riven ingefära. Lägg kycklingbitarna i marinaden och låt stå i kylskåp 25 minuter. Lyft upp kycklingbitarna och låt dem rinna av. Vänd dem sedan i en blandning av algkryddor. Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Testa oljans temperatur genom att doppa ned en ätpinne i trä – om det bildas bubblor runt den är oljan klar. Sänk värmen och lägg ned kycklingbitarna en och en i frityroljan. Låt fritera några minuter och lägg dem sedan på en bit hushållspapper så att oljan får rinna av. Severas varma tillsammans med ris och grönsaker.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar