Havsalgerna kan rädda oss:mot cancer

Försök pågår för att få fram antibiotika ur havsalger för att kunna ersätta penicillinet, när det inte längre är verksamt. Några arter anses till och med vara virushämmande. Havsalger ska via en jäsningsprocess kunna omvandlas till metangas och användas som drivmedel för bilar när världens oljeresurser börjar svika. Japanska forskare har hittat tumörhämmande substanser och man undersöker om det eventuellt i framtiden kan bota eller förhindra uppkomsten av cancer. Havsalger används för framställning av alginat som finns till exempel i mjukglass och i den gelé som läggs ovanpå frukttårtor, som konsistensgivare inom charkuteri- och konditoribranschen. Brandkåren har ämnet i sitt skum för att släcka bränder och tandläkarna använder det för att göra tandavtryck i. Havsalger ingår också i hund- och kattmat, som bas i kosmetiska krämer och salvor och som bindemedel i färger för textiltryck.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar