Havsalgerna kan rädda oss: gammalt läkemedel

På många håll i världen har under århundraden havsalger använts både som mat och läkemedel. I det gamla Inka-riket Peru transporterades torkade havsalger från kustöken upp till höglandets indianer som ett botemedel mot struma. Redan för 5.000 år sedan använde kineserna det i samma syfte. På några öar i Indonesien är det fortfarande tradition att gravida kvinnor går ut och letar rätt på en speciell slags havsalg som de äter. I Kina och Korea används havsalger som ett helt normalt inslag i medelfamiljens matvanor. Däremot är algtraditionen allvarligt på tillbakagång på Hawaii och i Indonesien samtidigt som de västerländska hamburgarna tränger sig på. Det som sker nu är helt felaktigt. U-länderna säljer sina skördade havsalger till industriländerna för att de skall tillverka hund- och kattmat, eftersom det ger bäst betalt. I stället borde länderna få hjälp så att de själva fick råd att sätta in dem mot sin egen undernäring och vitaminbrist eller åtminstone behålla dem som ett viktigt inslag i sin egen ibland så bristfälliga kost.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar