alger och jod

Jod är nyttigt och nödvändigt. Givetvis gäller för jod detsamma som för allt annat, som selen, vitaminer och mediciner, om vi behöver dem, att både för litet och för mycket ger problem. Trehundra miljoner människor har endemisk struma orsakad av jodbrist. Trehundra miljoner, som skulle vara friska, om inte deras föda innehöll för lite jod. Vi känner rätt väl till antalen av de allvarliga fallen: dvärgar, kretiner och dövstumma, som fått jodbristen redan under fosterstadiet, och av vanliga strumapatienter med sköldkörtelförstoring. Men vi vet föga om de många odiagnosticerade som lever kring undre gränsvärdet för vårt jodbehov. I Sverige måste de vara den ojämförligt största gruppen. Överblickar vi situationen globalt finner vi, att minst 100 000 gånger fler människor fått struma av för litet jod än av för mycket. Men om det alls finns överkänsliga, är inte det skäl nog att sätta en jodgräns så lågt att alla går fria? Nej, av två skäl. Många fler får otäcka utslag och störningar av jordgubbar eller räkor eller nötter för att ta några typiska exempel. Vi förbjuder ändå inte försäljning av jordgubbar, räkor och nötter. Nej, den som är överkänslig får lära sig att förstå och själv hantera sitt problem. ”Rätt mängd” för undantagen görs inte till mall för vanliga människor konsumtion. Det andra skälet är, att alger är nyttiga på så många sätt. Där finns mängder av spårelement, de är rika på vitaminer och proteiner, de saknar i stort sett både fett och kolhydrat, som för många av oss är en riskfaktor, vi blir lätt överviktiga. Brunalgerna har den underbara förmågan att binda tungmetaller och föra ut ur kroppen mycket av vår kroppsbörda av bly, kvicksilver och kadmium.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar