Alger och potens

Bekymmer på Skansen i Stockholm. Visenterna, ett slags europeisk bisonoxe, ville inte föröka sig. Det gick år efter år, men det blev ändå ingen kalv. Då kom tipset från en ryttmästare: försök med havsalger! Som sista utväg gjorde man så innan visentkon skulle bli för gammal. Som tillskott i födan gav man visenterna havsalger. De åt med stor förtjusning och sen dröjde det inte länge förrän det också blev tillökning i familjen. En visentkalv kom till världen. Professor K. Vlachos styrker att ryttmästaren verkligen hade rätt om algernas påverkan på visentoxarnas fruktbarhet. 1968 gjorde Vlachos försök med havsalger på inseminationstjurar. Tjurarna fick algerna som tillskott i sitt gräs och i höet. Resultatet visade sig snabbt. Kvalitén på sperman ökade med 21,5 procent och tjurarna producerade dubbelt så mycket spermier. I den ostindiska världen finns en ö där gravida kvinnor alltid äter en viss alg för att deras barn ska bli stora och friska.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar