så här tillreder jag en läcker måltid på tång och alger

Man tar till vara tre av västkustens vanligaste växter och laga med dem. Man tar lite spröd bladtång som soltorkat sedan juni. Den är ljusare i färgen än den du ser i havet. Det går att skörda alger året runt, men just nu är den här bladtången sprödare och läckrare. När tången är torkad är den mycket tunn och knaprig. Jag kokar den i 20 minuter. Sedan klipper jag den i lagom store chipsbitar för det är just chips jag skall göra av tången. I en het panna häller jag i olja och fritera bitarna några minuter och krydda med örtsalt. Sedan kan man göra marinad av olja och vinäger som kryddas med rosmarin och timjan och lite havssalt och peppar, Fingertången har legat i marinaden under natten och skall serveras som en sallad. Sedan är det knöltångens tur att förvandlas till mat. Knölarna som annars brukar vara roliga att ta mellan fingrarna och panga på badstränderna får vara. Nu gäller det att ha respekt för maten och glömma hur det kändes att sätta ner fötterna bland svajande tång på havsbotten. För egentligen ser den väl ganska oaptitlig ut, eller………Sedan häller jag lite solrosfröolja i stekpannan och gör en väldoftande sås med hjälp av japansk soja. I den guldbruna skyn lägger jag i knöltången. Även denna har först fått koka i 20 minuter för att bli mera lättuggad. Nu ser det riktigt gott ut och efter några minuter är den sojadoftande anrättningen färdig och kan ställas fram på bordet. Sätt dig sedan till bords. Börja med lite chips. Den är grön och mycket spröd. Det knaprar när man tuggar den och det smakar gott. På Irland kan man köpa en strut torkad tång. Den är lite seg att tugga på och den smakar hav. Salladstången som legat i marinad hela natten smakar som pickles. Kryddorna timjan och rosmarin passar verkligen fint till lilla smaken av hav. Salladen kan ätas tillsammans med tonfisk. Man kan ha tången i en massa olika sallader. Man kan göra en sallad av äpple, gurka, russin och tång och slå på dressing av olja och citron. Så kommer vi till det godaste i tångmåltiden. Det är knöltång i soja. Sojasmaken passar utmärkt ihop med tången och det är lätt att ta många olika tångsorter och tillaga dem med soja. Ät tången varm. Den sega konsistensen är bort i och med att den är kokad i 20 minuter. När man äter alger i Japan där det är mycket vanligt får man sällan en jätteportion. När jag åt en algmåltid där satt jag framför ett bord med 20 olika rätter i små skålar. Jag kände bara igen ett par rätter, resten var helt främmande.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar