Omega-3 mot ADHD

Oxford-Durham studien. 117 barn med inlärningssvårigheter och beteendestörningar ingick i studien. Hälften av dessa barn fick under tre månaders tid äta kapslar med fiskolja som är rik på omega-3. Den andra hälften, kontrollgruppen, fick under samma tid placebokapslar som innehöll olivolja utan omega-3. Efter tre månader bytte de både grupperna behandling, så att före detta placebogruppen fick fiskolja, och före detta fiskoljegruppen fick placebo. Resultatet var mycket positivt. Efter behandlingen med omega-3 blev barnen lugnare och kunde sitta stilla och ägna sig åt sitt skolarbete. Dessutom fann både lärare och föräldrar att barnen blev betydligt duktigare på att läsa och stava, och det allmänna uppförandet förbättrades rejält. Allt enligt den engelska vetenskapliga tidskriften Pediatrics 2005. Omega-3-fettsyror är en sorts fleromättade fettsyror som finns i fisk och alger som inte bara är viktiga för hjärta och kärl, utan också för hjärnans utveckling och funktion. Allra viktigast för hjärnan är DHA (dokosahexaensyra) som vi bör få i oss tillräckligt av så tidigt som möjligt i livet. DHA byggs in i hjärnans cellmembraner så att cellerna i hjärnan blir smidiga och flexibla. Barn till mödrar som under graviditeten ätit rejält med fisk eller fått kosttillskott med omega-3 eller ätit alger får bättre nervfunktion vid åtta års ålder. En rapport från Livsmedelsverket slår fast att nyttan med fisk är större än riskerna med kvicksilver. Om du äter alger får du nyttan utan att gå omvägen över fisk.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar