Alger havets udda läckerheter

På västkusten växer det tonvis med alger som bara väntar på att plockas och blandas i soppor, grytor och sallader. Och nu är bästa tiden. Alger fick dåligt rykte när det talades om ”mördaralger”, men det är ren begreppsförvirring. ”Mördaralgerna” är inte ens alger utan mikroorganismer. I Asien anses alger vara en delikatess, men i Sverige är det bara en och annan modig vegetarian som har vågat pröva alger. Och det krävs en riktig tillagning. Okokta alger har en tendens att smaka som skosulor. Färsk tång ska koka i minst 20 minuter för att cellväggarna ska sprängas. Alger är näringsrika. De innehåller gott om proteiner, vitaminer, jod, selen och andra spårämnen. Fetthalten är låg. Hur kommer det sig att de inte ingår i vanlig svensk husmanskost? Ändå är inte alger något specifikt asiatiskt. Alger är typiskt svenskt. Algerna var med på Vikingarnas färder på haven. Det vanligaste var torkad dillisk. Och de plockades på svenska västkusten. Som kosttillskott i form av mjöl eller tabletter har tången vunnit fler anhängare. Speciellt på vårkanten smakar tången ljuvligt. I februari och mars är det knöltången som är sprödast fast det går att plocka de yttersta delarna året runt. Det är lika enkelt att ta sin korg och åka ut och plocka tång som svampplockare gör sin exkursion i skogen. I många länder har tången just på grund av sin höga jodhalt använts som verksamt medel mot struma. Inom livsmedelsindustrin används Agar i stor utsträckning. Det är ett torkat gelé som utvinns ur rödalger. Även för läkemedelsindustrin är Agar en viktig produkt. Den har en medicinsk användning bland annat som avmagringsmedel, laxativ och preparat för sårläkning. Framför allt används Agar till att gjuta sterila plattor som man kan odla bakterier i. Algerna binder tungmetaller. Kolhydraterna som bygger upp algernas cellväggar – alltså deras motsvarighet till landväxternas cellulosa – kallas alginat och utgör det ämne, som har denna märkliga förmåga att binda tungmetaller. Eftersom ett alginat inte kan spjälkas med saliv och tarmsaft lämnar det kroppen med avföringen precis som andra kostfibrer.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar