Alger och tång som föda för människor och djur

Orientens folk har i tusentals år använt alger och tång i matlagningen. Än i dag används nära hundratalet arter i hushållen i Japan, Kina och Korea. I dessa länder odlas också en del alger och tång i stor skala. Porphyra-arter eller nori anses som en stor delikatess. De japanska noriodlingarna framställer årligen så mycket nori att det motsvarar ett handelsvärde av 5.000 miljoner USA dollar. Algen odlas på nät i havsvikar, torkas, pressas till tunna ark och används som tillsats i soppor och andra maträtter. I Kina odlar fram framgångsrikt stora brunalger som laminariaarterna. Årligen skördas där cirka 4 000 000 ton alger i våtvikt.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar