Tång och alger som föda för människor och djur

I Europa äts alger och tång. Den mest uppskattade algen i Storbritannien och Frankrike är rödsallat. Den åts rå tillsammans med fisk, smör och potatis eller kokas med vatten eller mjölk till en gröt. På Irland och i Skottland torkas den och tuggas som tobak, i Kanada kan man få den kanderad som godsak och i Kamtjatka jäser man den till en alkoholhaltig dryck. Liksom i Fjärran östern är också purpurtång en omtyckt rödalg. Fransmän och britter kokar den i flera timmar tills den bildar en mörkbrun, halvflytande massa, som kallas marine sauce, slouk eller sloucawn. Den serveras tillsammans med citronjuice eller vinäger.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar