Alger och tång

Bruket att äta alger och tång var dock vanligare förr än nu, men det verkar som om tiden nu vore mogen för en renässans. I USA och Europa har en våg av intresse av algföda visat sig, bland annat genom publisering av kokböcker med recept på algrätter. Att alger och tång haft betydelse som foder för husdjur, visar norska namn på tång, till exempel fårtang, hestetang och grisetang. På många håll i Norge kan man fortfarande se boskap äta av tången i tidvattensbältet. I Norge finns mindre industrier, som tillverkar tångmjöl. Sådant mjöl har visat sig vara en mycket bra fodertillsats till många husdjur som höns, grisar, kor, hästar och pälsdjur. En inblandning av 3-6 % i annat foder har en gynnsam effekt. För högt algtillskott kan ge biverkningar.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar