Alger och tångs näringsvärde

Många anser att vi inte kan tillgodogöra oss algernas kolhydrater, andra menar, att efter en tids tillvänjning bildas en ny bakterieflora i tarmen eller eventuellt ett nytt enzym med förmåga att sönderdelar dessa speciella kolhydrater och göra dem tillgängliga. Innehållet av fett är lågt. Alger och tång, som under vissa tider torrläggs, har högre fetthalt ån de som ständigt är nedsänkta. I vissa grön- och rödalger finns omättade fettsyror, vilket ju anses ha en förebyggande verkan på hjärtsjukdomar. Vid försök med råttor, som uppföddes på en diet, som innehöll 6% torkade, ätliga alger, sänktes kolesterolhalten i blodet.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar