Algkokkonst

Kokning. Skölj väl och sjud försiktigt i saltat vatten cirka 25 minuter, som du gör med potatis, tills den är mjuk, vilket innebär att cellväggarna har sprängts.

Denna mellanprodukt kan du också förvara rätt länge i kylskåpet för att använda lite då och då.

Sauterad knöltång. Värm matolja i stekpanna, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Slå i rejält med soja, blanda den med oljan och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott om oljan blir för het. Använd förkläde och akta skorna! Tag upp en provbit och smaka, är den tillräckligt salt? Krydda efter behag. Låt oljan rinna av på hushållspapper och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten.

Seaweed marinad. Samma mellanprodukt som du sauterade, kan du använda på många olika sätt som kokt potatis. Marinera en del av  partiet i olja, vinäger, lök och vitlök. Krydda rikligt. Låt marinaden stå kallt och övertäckt över natten, sedan håller den sig givetvis länge. Du kan åstadkomma en hållbar halvkonserv genom att ta tången direkt ur koket och göra marinaden i nyskållade glasburkar med skruvlock.

Fisk- och tångsoppa. Det omjämförligt billigaste man kan göra i gastronomisk lyxklass får man, om man köpa eller få ett par laxskrov och ett bamsestort torskhuvud av fiskhandlaren. Tag bort gälarna och koka resten i så snålt vatten, att de måste vändas i halvtid (5 minuter). Spar buljongen! Ta fram husets största skärbräda, en stor skål för fiskrenset och en mindre för köttet. Skilj sedan muskler och fett från ben och ögon. På laxen, börja med att ta bort fjällen. Det hela tar minst en en halvtimme, men sedan har du också mat för flera mål: fiskstuvning, fiskmajonäs på smörgåsen och framförallt  fisksoppa med tång-  eller tångsoppa med fisk. Gul lök. En lök rivs fint på rivjärn och steks lätt i olja tillsammans med vitlök. Två klyftor pressade. Buljongen, knappt en liter, kokas upp med löken. Har du fått för litet fiskspad, så fyll på med fiskbuljong på tärning. Gröna ärtor, en burk. Kokt knöltång, grundreceptet ovan. Skärs lämpligen i mindre bitar, 2- 3 centimeter eller något mer. Den rensade fisken till lagom proportion. Kokt potatis, en eller två tjocka skivor (särskilt om du vill dryga ut det hela litet grann). 1/2 tesked timjan. 1 tesked gurkmeja. 1 dl vitt vin, enklaste matlagningsvin (kan naturligtvis utelämnas). Det var allt. Om du vill, kan du naturligtvis avreda med en matsked idealmjöl och om du inte bantar kan du ösa på med vispgrädde eller créme fraiche, som du behagar.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar