HavsGrönsaker flyttar berg

I Fjärran Östern äts i uråldriga traditioner en miljon ton havsgrönsaker. Nu vänder trenden. Allt fler blir medvetna om att vi måste få i oss mer vattenlösliga fibrer för tarmhälsans skull och att alginat rensar kroppen från tungmetaller som deponeras i våra vävnader. Båda problemen kan vara nog så allvarliga hälsomässigt.

Svaret på båda kraven skulle kunna vara olika maträtter med havsgrönsaker. Men att ändra folks matvanor är som att flytta berg. Utvägen är havsgrönsaker som inblandning i bröd, pizzabottnar, pasta, charkvaror mer mera. Och är det några producenter som inte bryr sig om spårämnen, fibrer, B-vitaminhalt och tungmetallsbindning, så faller de för bakningsegenskaperna: Havsgrönsaksmjöl är en fantastisk konsistensgivare som ger mindre porer och klart bättre smak, vilket har samband med  de lösliga fibrernas vattenhållande förmåga.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar