Träna bättre med kaffe

Du får inte bara en bättre biceps när du höjer koppen med högerhanden, du får också en extra kick av koffeinet. Så om du känner dej lite nere innan du skall ut på morgonrundan, skölj ner med en kopp java. En nyligen publicerad avhandling visar på att koffeinet som finns i en kopp kaffe både kan ta bort morgontröttheten och höja träningspåverkan på musklerna. Här har vi äntligen något gott som samtidigt är dubbelt nyttigt för dej som både vill vakna och ha fina muskler.

Koffeinet tycks påverka olika sorters sport-utövande. I grupperna har deltagit både vältränade och normalt tränade personer i olika åldrar och olika kön. Den mest omfattande och senaste avhandligen av Doherty och Smith gick igenom 39 publicerade studier. Av dessa var 21 uthållighetsträning, 12 högintensivträning och 6 andra olika träningsformer. När alla dessa data gicks igenom och placeboeffekten hade eliminerats visade det sig att 12,4 % hade förbättrat sina test på grund av koffeinet. Den största effekten hade koffeinet på de som hade tränat uthållighetsträning.

I många av testen visade det sig att kapaciteten hade ökat, men det som var intressant var också att de som hade använt koffein kände sig mindre trötta. Två koppar kaffe visade synbarligen resultat både vid cykling (22 mil) och simning (2×100 m).

Hur mycket koffein är optimalt?

Dessa senare studier visade att det räckte med 90 mg koffein (1-2 mg/kg) för att få signifikanta resultat. Det finns heller inga visade biverkningar vid dessa intag. Den urindrivande delen av koffeinet är ofta överdrivet och speciellt under hård träning där mycket vätska försvinner genom svettning och även då under träning med mycket varmt och torrt eller fuktigt klimat. Deltagare som tävlar i dessa klimat blir ofta tillrådda att dricka mycket och undvika te och kaffe på grund av den urindrivande effekten. Emellertid visar nuvarande forskning att den lilla urindrivande effekten knappt påverkar men det har en större påverkan att inte ha koffeinet med i det totala intaget. Sammantaget visa de publicerade avhandlingarna att intaget av mindre än 300 mg koffein per dag påverkar inte kroppens fluiditet. Om man ser till alla de initiativ som görs  för att människor mera skall träna och förbättra hälsan så måste det vara viktigt att dessa människor kan träna utan att de blir trötta och slöa. Vid mera träning förbättras folkhälsan och koffeinet är en ren produkt som har kapaciteten att göra folk mera vakna och mindre uttröttade. Koffeinet tillhör en grupp av stimulantia som finns i många plantors blad, nötter och fröer. Vanliga koffeinkällor är kaffe, te, choklad och sportdrycker. Träna inte bara kroppen utan hjälp även hjärncellerna på vägen genom att vara alert och vaken.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar