Algdesign Marinad

Samla färsk knöltång (den som har stora blåsor som sitter en och en, inte två och två som blåstång, sågtång). Ta bara de delar som flyter på ytan, eller sticker upp ovanför. Vid rensningen, använd det som är gult eller gulgrönt och saknar påväxter. Skär bort alla mörkgröna delar, allt med påväxt. Koka i lätt saltat vatten 25-30 minuter – ungefär som potatis, tills de blir mjuka.

Marinad: Matolja (gärna rapsolja som har hög halt av vitamin Q10 jämfört med olivolja som saknar), lök, tomatpuré, citron, dill, sojasås, timjan, basilika och lagerblad. Varva i glasburk eller stenkruka tång, dill och marinad, tång, dill och marinad. Låt stå i kylen minst ett dygn sedan håller den sig länge.

Under mars-april, när knöltången är fertil, har den låg proteinhalt, mycket slem och är mindre lämplig som råvara. Tag då hellre bladtång eller annan Laminaria som är sprödast och finast på våren. Av torkade alger kan man ta alla de grova brunalgerna: kombu, wakame, ”spaghetti de mer”.

Alger. Vad är det?

Alger är ett sammanfattande namn på olika organismer med helt olika egenskaper. Det är därför viktigt att veta vad man talar om när man talar om alger.

Makro-alger är stora. Man kan ta i dem en och en. Hit hör bland annat vad vi i dagligt tal kallar tång. Däri ingår flera olika alger såsom brunalger, rödalger och många grönalger.

Mikro-alger är mikroskopiskt små, vanligen encelliga eller kolonier av celler, som är oberoende av varandra. De är så små, att det kan finnas miljontals av dem i en enda liter vatten. Då ser vi dem som en vatten-blomning, en färgning av vattnet eller bara som en grumling. Hit hör bland annat Spirulina och de så kallade mördaralgerna. Ingendera av dessa alger har den avlägsnaste släktskap med någon makro-alg. En räka är faktiskt närmare släkt med en valfisk än Spirulina är släkt med knöltång eller bladtång. Ja till och med knöltången är närmare släkt med både räkan och valfisken än med Spirulina, för både växter och djur har samma kromosomer och samma sorts cellkärna. Spirulina däremot hör till cyanobakterierna och står biologiskt sett närmast vanliga bakterier, vilket inte hindrar att den också är nyttig och mycket rik på protein. Ännu mindre än Spirulina är ett par andra mikro-alger, som kan vara nyttiga: Chlorella och Dunaliella men just de råkar ha nära släktingar bland makro-algerna, nämligen grönalger, som de flesta av oss känner till som påväxter på båtar, bryggor och förtöjningslinor. Vill man ha alger som ett kosttillskott för att till exempel binda bly och andra tungmetaller (strontium och cesium m.fl.) och föra ut dem ur kroppen, ja, då är det bara brunalger som gäller. De utgör därför huvuddelen av Algdesign-tabletten. Rödalgerna har också denna förmåga men i väsentligt lägre grad och grönalgers samt cyanobakteriers bindningsförmåga är bara marginell.

Vill man använda alger som kosttillskott för att få i sig jod, selen och ett antal spårelement, som landodlade grönsaker blivit allt fattigare på på grund av det intensiva jordbruk, som numera bedrivs och varigenom jorden lakats ur, ja, då skall man inte tänka så mycket på algernas systematik utan på deras ekologi: brunalger och rödalger växer i havet, som är rikt på spårelement. Chlorella hör hemma i sötvatten, Spirulina och Dunacella i söta och salta insjöar.

Alger är alltså beteckningen för ett antal arter i hav och sötvatten, som inte behöver vara det minsta besläktade inbördes. Man måste veta vad man behöver och vilka algarter som innehåller just det man behöver.

Algmarinera

Algmarinering är ett sätt att låta tiden arbeta åt sig. Sakta förändras råvaran som man gnidit in med kryddor eller lagt i olja, vin, vinäger eller alger. Smakerna – aromer från örter, korn, blad, vätskor eller alger tränger in. På sätt och vis kan man kalla algmarinering för en långsam och förutseende kryddning och det är något som folk har använt sig av sedan urminnes tider. Algrimning är i egentlig mening ett slags saltmarinering och det är just bruket att lägga in mat i havsvatten som gett upphov till termen marinera, från latinets mare för hav. Här i Norden har man mer använt sig av algrimning och gravning än marinering, men numera, när grillkulturen är så populär, har metoden blivit vanligare även hos oss.

Det finns flera anledningar att algmarinera: för att smaksätta, för att möra och för att förlänga hållbarheten. En god rapsolja som hälls över en bit lamm gör att köttet kan ligga och mogna och möras en längre tid, eftersom den syrelösa miljön gör det svårare för mikroorganismer att angripa köttet. Men rapsoljan ger också köttet läckra aromer, särskilt om den smaksatts, med exempelvis vitlök, rosmarin och salvia.

AlgDesignMix

Hälsopodukter är ofta syntetiska till skillnad mot naturlig algdesignmix. Människokroppen tar inte upp syntetiska produkter så lätt som naturliga och därför behövs det mindre kvantitet algdesignmix för att nå önskad effekt.

Det blir både billigare och bättre för konsumenter att köpa livsmedelsprodukter berikade med algdesignmix, än att köpa tillskott till den vanliga födan i form av hälsokostpiller.

Ditt välbefinnande

Grunden för ditt välbefinnanden är att du ska kunna tillgodose dina behov av näringsämnen genom din kost. Men eftersom dagens föda ofta inte på naturlig väg innehåller alla de beståndsdelar vi behöver, har många företag berikat sin produkter med artificiella preparat. Men äter du mat med algmix får du viktiga ingredienser som spårämnen, vitaminer, vattenlösliga fibrer och antioxidanter.

Algmix innehåller över 44% alginater som binder och rensar ut skadliga tungmetaller ur din kropp. Dessutom innehåller algmix spårämnen, mineraler, vitaminer, fibrer, antioxidanter, de essentiella fettsyrorna DHA och EPA, proteiner och det viktiga prostaglandinet AA samt Q10. Algmix ger dig en mängd fördelar, kroppens saltbalans förbättras, prestationsförmågan ökas, förkylningar hindras osv.

Sammantaget kan man säga att algmix ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

AlgDesign om gröna växter

Alla gröna växter bildar näring genom att förena koldioxid och vatten med hjälp av solenergi. De bildar socker som i sin tur omvandlas till stärkelse. Bruna och röda alger kan också bilda näring, då de utnyttjar en annan del av ljuset, och då bildas inte socker och stärkelse utan agar, alginat och carragin. Dessa ämnen kan inte spjälkas i tarmen, vilket innebär att de binder tungmetaller i kroppen. Tungmetaller som bly, arsenik, kvicksilver och kadmium är giftiga om man får i sig för mycket av dem. De kan leda till hjärn-, hjärt- och skelettskador på barn och vuxna. Genom att algerna, binds till t. ex. bly som finns i tarmen så kan blyet inte komma ut i blodet. Även lagrat bly som passerar tarmen binds där och följer med ut i toaletten. På två månader kan man blir man bl.a.av med cirka hälften av de tungmetaller som kroppen bär på.

AlgDesign om alger

Algerna har en stabiliserande och positiv effekt på glukosindexkurvan.

Algerna motverkar blodtryckshöjning.

Algerna binder tungmetaller (cesium, strontium, bly, kvicksilver m.fl.)

Alger innehåller även en massa andra nyttiga ämnen, dessutom kan alger ha en renande effekt, då de kan ta upp och forsla bort skadliga tungmetaller i din kropp.