Alger och hår

Håret glänser. Alger innehåller kalcium, jod och järn, ämnen som är nödvändiga för ett friskt och fräscht hår. Håret får en vacker lyster och dessutom ökar volymen. Eftersom algschampo är skonsamt för hårbotten kan det användas varje dag.

Alger och hyn

Hyn ser yngre ut. För ansiktet finns en uppsjö av algprodukter. Rengöringslotion, rogivande masker och mjukgörande crémer hittar man på skönhetssalonger och varuhus. På kurorter och badinrättningar har algmasker blivit populära vid behandling av problemhy och för att hålla rynkorna borta. En algmask går också utmärkt att lägga hemma. Välj en mask som  passar din hudtyp. För den fetare, dämpar talgproduktionen. Lider du istället av torr hy bör du använda en fuktgivande mask. Innan du lägger en algmask bör du avlägsna döda hudceller. Då tar huden lättare upp algernas näringsämnen.

Alger och fötter

Fötterna får ett lyft. Alginpackning finns också för fötterna, då man kan göra en närande mask av havsalger. Algerna drar samman porerna och mjukar upp förhårdnader. Varmt vatten gör att porerna öppnas så att huden lättare kan tillgodogöra sig algernas näringsämnen.

Nyttan av alger

Alger innehåller en mängd hälsobringande ämnen som din kropp kan tillgodogöra sig på olika sätt. Inom skönhetsvården blir algbehandlingar allt mer populära och idag finns det alger i allt från schampon och ansiktsmasker  till kurbad och läskande drycker. Ursprungligen fanns alla de näringsämnen som människan behövde i grödorna på land. På grund av vår tids intensiva jordbruk och sura regn har många åkrar idag utarmats och växterna blivit näringsfattiga. Då har världshaven klarat sig bättre och havens grönsaker, algerna, har sina näringsämnen i behåll.

Alger innehåller alla mineraler som människan behöver och är dessutom rika på vitaminer. Inte minst finns B12 i algen, som är ett vitamin som landväxter inte klarar av att producera. Det är bland annat bra för hjärtat. Vegetarianer kan få brist på B12 då de inte finns i landväxterna.

Algerna har dessutom en unik förmåga att binda tungmetaller i kroppen. Bly, kvicksilver och andra tungmetaller lagras i kroppen och stör nervsystemet. Genom att äta alger förs gifterna ut ur kroppen.

Det finns cirka 25 000 algsorter som växer i hav och insjöar. Varje art har sin specifika sammansättning av näringsämnen. Därför används ofta en kombination av olika alger när man framställer hälso- och skönhetspreparat. Vissa alger har extra mycket zink som reglerar talgproduktionen och motverkar fet och blank hy. Andra innehåller stora mängder fuktbevarande ämnen som återställer narig och torr hy.

Huden är kroppens största organ och har en god förmåga att tillgodogöra algernas vitaminer och mineraler. Detta har gjort algprodukter  hett eftertraktade inom skönhetsvården.

Algprodukter finns numera i alla möjliga former för såväl invärtes som utvärtes bruk. Man kan tvätta håret i algschampo, lägga gröna masker eller baka bröd på algmjöl. Till och med stjärnkockarna har fått upp ögonen för alger och serverar numera läckra anrättningar med havens grönsaker!

Marinerade alger

Den kokta knöltången som inte går åt de närmaste dagarna kan du marinera. Här är ett spännande recept som gärna blir olika från gång till gång, beroende på hur mycket du tar av huvudingredienserna som lök, tomatpuré, olja, citron och dill. Följ sedan upp med lite mindre av  dessa ingredienser: sojasås, timjan, basilika och lagerblad.

Sauterade alger

Värm matolja i en stekpanna, rätt rikligt, men absolut inte för hett. Slå i rejält med soja, blanda den med oljan och stek den kokta tången ett par minuter på var sida. Oljan skvätter lätt, knölarna kan skjuta i väg riktiga små skott om oljan blir för het. Använd förkläde och akta skorna! Tag upp en provbit och smaka: är den lagom salt? Krydda efter behag. Låt oljan rinna av och servera antingen som entrérätt eller som grönsak till huvudrätten. Ingredienser: kokt knöltång, olivolja, soja (tamari) och eventuella kryddor.

Kokta alger

Färska alger sköljs väl i sötvatten och torkade läggs i blöt tills de verkar färska igen. Kokas ungefär som potatis och sjudes försiktigt i lättsaltat vatten 20-30 minuter tills de är mjuka. Denna mellanprodukt kan du också förvarar rätt länge i kylskåp, för att använda litet då och då. Lätt kryddade kan du ha dem som grönsak, i salladen eller på smörgås.

Alger i dagligkosten

En intressant jämförelse. Vi människor innehåller 70% vatten aminosyror/proteiner, mineraler och spår av dessa, alltså spårämnen. Över 100 stycken. Härigenom redovisar vi också alla kända vitaminer. Detta utgör förutsättningen till ett aktivt och starkt liv.

Våra alger innehåller 70% vatten, aminosyror/proteiner, mineraler och spår av dessa, alltså spårämnen. Över 100 stycken. Härigenom redovisar algerna alla kända vitaminer. Dessa kvalitetsplantor understöder förutsättningen till ett aktivt och starkt liv.

Några få gram per dag räcker att inta som tillägg till dagligkosten. Sakta kommer så den underbara känslan av obändig styrka och positivt tänkande.

Alger utgör det lättaste sättet att tillgodogöra sig alla nödvändiga grundämnen, som vi inte erhåller i vår bristfälliga livsmedelsproduktion, där kemi och gifter ersatt ekologisk, naturlig balans.