Plockning av havsalger

Samla i rena vatten, inte vid hamnar eller kloakutsläpp. Använd inga delar av fleråriga alger. På alger med topptillväxt som knöltång och blåstång är 10-15 cm av toppskotten bäst. Hos blåstången får man vara försiktig med blåsorna. De innehåller en hel del havsvatten, som är laxerande. På alger med bastillväxt som bladtång är de nedre delarna yngst och därmed friast från epifyter och mörast. Inga havsalger är giftiga, men några luktar och smakar mindre behagligt. Bit i den så får du veta vilka som är mjuka nog att skära ner i sallad. De hårdaste är ofta svåra att koka.

Agar E 406

Agar utvinns ur havsalger och har i århundraden använts som förtjockningsmedel och stabilisator. Som förtjockningsmedel verkar agar på samma sätt som gelatin – det binder vattnet så att livsmedlet blir mer tjockflytande. Som stabilisator hindrar agar livsmedlet från att skära sig eller skapa bottenfällning. Agar används som tillsats inom industrin och finns bland annat i glass, senap, sylt och godis. Agar får användas utan begränsningar. Människan kan nämligen inte smälta agar och det är därför inte hälsofarligt att äta det.

Havsalger och hälsokost

Varför utvecklas liv i långt större överflöd i havet än på land? Varför slipper de människor som övervägande hämtar sin föda ur havet praktiskt taget helt en rad sjukdomar som andra människor lider av? Svaret är att havet innehåller alla de mineraler som krävs för att bevara hälsan.

Varför svältkatastrof när det finns havsalger?

Svältkatastrofen på Irland i mitten av 1800-talet..En fjärdedel av befolkningen  försvann – många dog av svält, andra utvandrade till Amerika.  Detta hade inte behövt ske om de hade haft kunskapen att det bara hade varit att gå till  havet  och rycka upp en ruska med havsalger. Bakgrunden var att man satsade allt mer på potatis, en gröda som visade sig trivas bra på Irland. När potatisbladmögel drabbade Irland saknade potatisen motståndskraft och skördarna uteblev. Den svamp som ger potatisbladmögel har varit en klon, dvs har haft samma genetiska uppsättning, fram till för 5 år sedan. Det har därför varit relativt enkelt att hitta bekämpningsmedel som fungerar. Men nu har man upptäckt att algsvampen ( den är en bakterier som inte är släkt med havsalger) börjat föröka sig sexuellt. Det betyder att den blir mer variabel och kan utveckla resistens..Här kommer man troligen inte att kunna ta fram något nytt bekämpningsmedel. Och vad gör vi då?

Ingen potatis? Det är därför det är viktigt med kunskap om havsalgernas fantastiska förmåga att ge oss den näring vi behöver.

Här kommer ett busenkelt tångbrödrecept

Tång från Rörö, 5 dl 37-gradigt vatten, 50 gr färsk jäst, 3 msk rapsolja och 5 dl vetemjöl.

Blanda samman allt i en bunke. ”Slå” ihop degen med en träslev. Degen ska ha konsistens som en ganska tjock havregrynsgröt. Låt degen jäsa övertäckt tills den blivit minst dubbelt så stor, cirka 40 minuter.

Häll degen på mjölat bord och strö ganska rikligt med mjöl över den så att den blir mer lätthanterlig. Degen ska inte knådas. Grädda i 250 grader i vanlig ugn, eller 225 grader i varmluftsugn, 13-15 minuter.

Bon appetitè