Varför svältkatastrof när det finns havsalger?

Svältkatastrofen på Irland i mitten av 1800-talet..En fjärdedel av befolkningen  försvann – många dog av svält, andra utvandrade till Amerika.  Detta hade inte behövt ske om de hade haft kunskapen att det bara hade varit att gå till  havet  och rycka upp en ruska med havsalger. Bakgrunden var att man satsade allt mer på potatis, en gröda som visade sig trivas bra på Irland. När potatisbladmögel drabbade Irland saknade potatisen motståndskraft och skördarna uteblev. Den svamp som ger potatisbladmögel har varit en klon, dvs har haft samma genetiska uppsättning, fram till för 5 år sedan. Det har därför varit relativt enkelt att hitta bekämpningsmedel som fungerar. Men nu har man upptäckt att algsvampen ( den är en bakterier som inte är släkt med havsalger) börjat föröka sig sexuellt. Det betyder att den blir mer variabel och kan utveckla resistens..Här kommer man troligen inte att kunna ta fram något nytt bekämpningsmedel. Och vad gör vi då?

Ingen potatis? Det är därför det är viktigt med kunskap om havsalgernas fantastiska förmåga att ge oss den näring vi behöver.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar