Var du kan plocka alger?

De alginatrika arterna knöltång, bladtång, fingertång och gisseltång har vi bara i Bohuslän och i Hallands klippiga delar. Blåstången som går in i Östersjön är alldeles för krispig för att inte säga träig, med undantag för själva toppen, den delen av ”bladet” som kommer utanför sista paret blåsor. Folk med tålamod torkar toppar till Thé, som har en milt laxerande verkan. Och som sagt, vi väljer rena vatten, långt från industrier och kommunala avlopp. Viktigt är också att bara ta de årsfärska delarna av tången. Hos knöltång är det topparna och sidoskotten, 10-20 cm. Vanligen är dessa nyutvuxna delar gulgröna, medan de äldre delarna är bruna till svarta. Hos bladtång däremot är det baspartiet som är yngst, toppen äldst. En tumregel är också, att man kan ta de nya delarna så långt som de saknar mossdjur, hydroider, skalbyggande maskar och de små fluffiga påväxtalger. Och se till att du inte får med några snäckor eller musslor i kassen, när du samlar. Tången själv håller sig färsk i kylen minst en vecka (att den svartnar gör inget), men finns där djur med, så ruttnar de snart och fördärvar alltsammans.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar