Tång i brödet ger oss vad landväxterna saknar

De stora tångsorterna är rika på protein, mycket rika på vitaminer och alldeles otroligt rika på spårelement. För människor i den välnärda delen av världen är det den sista punkten som är den viktigaste. Praktiskt taget alla kemiska grundämnen finns i havet och tången är berömd för sin enastående förmåga att ta upp och koncentrera de ämnen vi brukar kalla spårelement. De finns i små mängder i naturen och människan behöver endast små mängder. Landväxterna är inte dåliga de heller, men marken de växer på innehåller ju aldrig mer spårelement än berget som jorden bildats ur. Och landväxterna har en fiende, som tången inte har: Människan, som själv utgör det stora hotet mot de livsviktiga spårelementen i sin egen föda. Människan utarmar den odlade marken genom att föra bort kväve, fosfor och en rad spårelement med varje skörd och ersätter förlusten med kväve och fosfatgödning, möjligen kalium och kalk, men inte med spårämnen. Bara havet är opåverket. Det är för stort och dess vatten är buffrat, dvs balanserat på ett sätt som gör att det inte ändrar pH-värdet ens om det blandas med kraftiga mängder surt regn. Det finns därför bara ett naturligt och enkelt sätt att ersätta de ständigt sjunkande mängderna i vår landbaserade föda och det är att regelbundet äta mat från havet. Utöver alla sina nyttigheter som kosttillskott innehåller tångmjölet också en mängd kostfiber, faktiskt 1/3 av torrsubstansen. Och av kostfiber håller svenskens genomsnittsföda bara hälften av var den borde vara. Kosthälsogruppen inom Livsmedelskommittén rekommenderar att svenska folket skulle dubbla sitt intag av kostfiber. Att vi inte klarar det vet alla, men vet de varför det är viktigt? Vi har en rad vällevnadssjukdomar som naturfolken saknar och som beror dels på att  vi har för lite kostfiber som underlag för våra nyttiga tarmbakterier, och dels på att föden stannar för länge i tarmen. Tångmjölet är en 100%-ig naturprodukt.

Sköt om dej och må bra med ett tångmjöl i brödet som: reglerar blodsockernivån, sänker kolesterolhalten i blodet, binder tungmetaller (cesium, strontium, bly, kvicksilver m.fl.), är fiberrikt och förbättrar tarmfunktionen, innehåller de essentiella EPA och DHA (omega-3), har naturlig skyddsfaktor och antibakteriell verkan. Alltså ett tångbröd som fulladdat med fibrer och mineraler!

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar