sjökryddor

Sjökryddor – eller tång som vi också kallar dem – var förr i tiden ett ganska vanligt inslag i kosten längs våra kuster. Är du i Bohuslän eller i Halland på sommaren kan du själv bekanta dig med våra vanligaste ätligaste sjökryddor. Det är lätt att plocka sjökryddor och efter rensning kokar du dem som du kokar vanlig potatis i lättsaltat vatten cirka 25 minuter eller tills de är mjuka. Sjökryddor har en speciell smak och precis som grönsaker som växer på land varierar både smak och konsistens från sort till sort. När det sedan gäller att komponerar maträtter är den enda begränsningen din egen fantasi. Det går att ha sjökryddor i soppor, grytor, gratänger, sallader eller på smörgås. Du kan även rosta sjökryddor och smula sönder dem och använda som garnering eller bordskrydda. Många vegetariska kokböcker bjuder på goda sjökryddor recept. Har du inte möjlighet att själv plocka sjökryddor kan du köpa torkade i hälsokostaffären. De torkade kommer i de flesta fall från Japan där sjökryddor sedan flera tusen år tillbaka varit en viktig del av födan.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar