Hur du samlar alger

Samla i rena vatten, inte vid hamnar eller kloakutsläpp. Undvik också grunda vikar i skyddat läge – de har dåligt vattenutbyte. Använd unga delar, särskilt av alger som kan bli gamla. Att algen är ung och mår bra ser du på att det inte växer andra alger på den eller djur. Tänk inte när du samlar: jag rensar när jag kommer hem. Det ska du visst göra, men det är onödigt att släpa på stora tångruskor, som du sedan får slänga helt eller till stor del. Tag bara hem unga, fräscha bitar. Se till, att där inte kommer med några snäckor eller musslor. Levande djur hör hemma i havet. Tång i en plastkasse i kylskåpet håller sig frisk i dagar och veckor. Musslor och andra djur stinker efter ett par dar.

Inga havsalger är giftiga, men några luktar och smakar inte trevligt. Bit i dem, så får du veta vilka som är mjuka nog att skära ner i en sallad. De hårda är ofta svåra att koka. De som smakar obehagligt, innehåller ofta fenoler och bör undvikas.

På alger som växer vid basen (som bladtång) är nedre delarna yngst och mörast och mest fria från påväxter.

På alger som växer i topparna ( som knöltång) är 10-15 cm av de unga skotten bäst. Blåstång får man vara försiktig med. Blåsorna innehåller en hel del havsvatten, som är laxerande. Bäst är att bara ta ett par cm.

Undvik att samla knöltång i mars och april. Då förökar den sig. Den bär då en massa små gula blåsor av ett annat slag än flytblåsorna. De ser nog goda ut, men slemmar gräsligt. Och så går äggvitan ut i sporerna och försvinner med dem ut i vattnet, så tången är inte alls  lika rik på näring som resten av året. Knöltången växer ibland som buskar. En planta har inte en topp  utan kan ha både tjugo och mer. Då kan det vara frestande att riva av hela plantan och sedan hemma vid köksbordet skära av 10-20 cm i varje grenspets. Men ryck inte loss knöltången med dess fäste, utan lämnar minst 15 cm närmast klippan. Tångruskan är 5-10 år gammal, fästet kanske många gånger mer. Finns bara basen kvar, så växer den ut igen nästa år, annars kan man får vänta i åratal på nya plantor..

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar