alger 4

Vad innehåller alger? Alger har varken blad eller rötter som landväxter har, utan suger upp näringen ur havsvattnet direkt genom cellväggarna. De är utan tvekan våra nyttigaste grönsaker. Det finns ingen annan grönsak, frukt eller köttbit som innehåller så många nyttiga ämnen som alger. För det första är de oerhört rika på mineraler och spårämnen; mineralhalten i alger är tio gånger så hög som växter på land. Alger innehåller bland annat stora mängder järn, jod och kalcium. Torkad alger är till exempel 14 gånger rikare på kalcium än mjölk, dessutom innehåller de selen. För det andra är alger mycket rika på vitaminer: i alger finns vitamin A, alla B-vitaminer inklusive B12 som annars bara finns i animaliska produkter samt vitamin C, D, E, H och K. Särskilt rika är de på vitamin A och E. Alger innehåller också protein; proteinhalten varierar mellan 4 och 25 procent. I alger finns även alla aminosyror, som kroppen behöver.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar