alger 5

Alger innehåller en mängd hälsobringande ämnen som din kropp kan tillgodogöra sig på olika sätt. Inom skönhetsvården blir algbehandlingar allt mer populära och idag finns det alger i allt från schampo, ansiktsmasker till kurbad och läskande drycker. Ursprungligen fanns alla de näringsämnen, som människan behövde i grödorna på land. På grund av vår tids intensiva jordbruk och sura regn har många åkrar idag utarmats och växterna blivit näringsfattiga. Då har världshaven klarar sig bättre och havens grönsaker, algerna, har sina näringsämnen i behåll. Alger innehåller alla mineraler som människan behöver och är dessutom rik på vitaminer. Inte minst finns B12 i algen, som är ett vitamin som landväxter inte klara av att producera. Det är bland annat bra för hjärtat. Vegetarianer kan få brist på B12, då det inte finns i landväxter. Algerna har dessutom en unik förmåga att binda tungmetaller i kroppen. Bly, kvicksilver och andra tungmetaller lagras i kroppen och stör nervsystemet. Genom att äta alger förs gifterna ut ur kroppen. Det finns cirka 25 000 algsorter som växer i hav och insjöar. Varje art har sin specifika sammansättning av näringsämnen. Därför används ofta en kombination av olika alger när man framställer hälso- och skönhetspreparat. Vissa alger har extra mycket zink som reglerar talgproduktionen och motverkar fet och blank hy. Andra innehåller stora mängder fuktbevarande ämnen som återställer narig och torr hy. Huden är kroppens största organ och har en god förmåga att tillgodogöra algernas vitaminer och mineraler. Detta har gjort algprodukter hett eftertraktade inom skönhetsvården. Algprodukter finns numera i alla möjliga former för såväl invärtes som utvärtes bruk. Man kan tvätta håret i algschampo, lägga gröna masker eller baka bröd på algmjöl. Till och med stjärnkockarna har fått upp ögonen för alger och serverar numera läckra anrättningar med havens grönsaker även på Nobelfester.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar