Irländsk mossa och Gaffel tång

Chondrus crispus som växer vid Nordatlantens kuster, har sedan gammalt använts av kustbefolkningen i hushållet som geléämne. Ur råvaran extraheras carragen, som liknar agar. Förr användes det i hostmediciner, men även som medel vid diarréer, magsår och blåskatarr. Det mesta av carragenet produceras i USA. Det används numera som konsistensgivare i tusentals dagligvaror (krämer, chokladmjölk, puddingar, glass, bakmedel). Ett närbesläktat ämne är furcellaran som utvinns ur rödalgen Furcellaria fastigita, gaffeltång. Produkten används främst inom livsmedels- och konfektyrindustrin. Kan lätt plockas i Sandviken på Rörö.

Publicerat av Clas

Hej jag kallas för Clas, Classe, ClasGöran eller CG och har forskat på havsalger sedan 1974. Jag har dykt i havet och plockat upp havsalger för att kunna använda dem som functional food, kostillskott och fodertillskott. Havsalger eller seaweed eller kelp som de också kallas ger dig ett starkt tillskott av de nyttiga ämnen du behöver, samtidigt som du får ett skydd mot onyttiga ämnen.

Lämna en kommentar